Bugetul pe 2009 prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii obligatorii la 2% din salariul brut in acest an, chiar daca potrivit legii, aceasta pondere trebuia sa creasca la 2,5%.
Ditescu a precizat ca pot iesi din piata atat administratori cu un numar mic de participanti, sub 50.000, dar si cei care au peste 100.000 de clienti, daca actionarii acestora considera ca acest sistem nu mai este o afacere buna.
Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba minimum 50.000 de participanti dupa primii 3 ani de la data constituirii ca sa ramana pe piata.
Directorul general al BCR Pensii a mentionat ca actionarii junatorilor din Pilonul II au investit la noi in tara si si-au facut anumite calcule privind veniturile pe care ar trebui sa le obtina.
„Investitorii straini pot considera ca investitia in Romania nu mai este atat de profitabila cum au crezut initial”, a spus Simona Ditescu.
Ea a adaugat ca in aceste conditii, companiile din piata vor fi nevoite sa-si ca majorari de capital, planurile initiale de afaceri fiind date peste cap.
De asemenea, seful BCR Pensii nu se asteapta la noi intrari pe piata pensiilor obligatorii, care prin propria forta de vanzari sa atraga peste 50.000 de aderenti in 3 ani, minimul impus de legislatie.
Simona Ditescu a declarat in ianuarie ca BCR este interesata si de alte preluari din piata, pe langa achizitia fondului administrat de Omniasig anuntata anul trecut.