„Cred ca Ungaria va indeplini conditiile necesare adoptarii euro in 2014 sau 2015”, a afirmat Varga.
Ungaria a intrat in Uniunea Europeana in 2004 si a acceptat sa adopte euro, insa pana in prezent nu a indeplinit criteriile necesare introducerii monedei unice europene, informeaza Mediafax.
Principalele probleme cu care se confrunta sunt reducerea deficitului bugetar la mai putin de 3% din produsul intern brut (PIB), aducerea ratei inflatiei sub 3% si datoriei pe un trend descrescator, pentru a atinge 60% din PIB.
In prezent, guvernul estimeaza un deficit de 3,8% din PIB pentru exercitiul bugetar in curs si mai mic de 3% din PIB pentru 2011. Pentru a sustine bugetul, Budapesta a introdus un impozit suplimentar pentru banci, aplicabil pe trei ani, care va aduce venituri de 650 de milioane de euro anual.
Nivelul datoriei a ajuns la 82% din PIB in acest an.
Budapesta trebuie sa amelioreze situatia finantelor publice in urma unui acord pentru un imprumut de 20 de miliarde de euro, primit in octombrie 2008 de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Imprumutul a fost acordat in scopul ajutarii statului sa evite intrarea in incapacitate de plata si va expira in octombrie. In schimbul ajutorului financiar, Ungaria s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 3,8% din PIB in 2010 si la 3% din PIB anul viitor.
Guvernul a indicat de mai multe ori ca nu va reinnoi linia de credit.
Dintre statele foste comuniste care au devenit membre UE in 2004 si 2007, doar Slovacia si Slovenia au adoptat moneda unica europeana. Autoritatile romane au anuntat anul 2015 ca tinta oficiala pentru adoptarea monedei comunitare.
Comisia Europeana a anuntat in luna mai ca Romania nu indeplineste niciunul din criteriile pentru adoptarea euro, respectiv stabilitatea preturilor, pozitia bugetara a guvernului, stabilitatea cursului de schimb si convergenta dobanzilor pe termen lung, intampinand si obstacole legislative.