Matolcsy a afirmat ca executivul de la Budapesta va pastra taxa speciala asupra bancilor, aprobata recent pentru o perioada de trei ani, si estimeaza ca veniturile bugetului de stat vor creste, datorita acestei masuri, cu 200 miliarde forinti (720 milioane euro) numai in 2010, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) au suspendat in weekend discutiile cu Ungaria privind evaluarea acordului de imprumut incheiat la sfarsitul lui 2008, avertizand ca guvernul de la Budapesta trebuie sa adopte masuri dure pentru reducerea deficitului bugetar.
Forintul s-a depreciat luni dimineata cu pana la 2,8% fata de euro si se tranzactiona la Budapesta, in jurul orei 7:42, la 289,24 forinti/euro, cu 2,5% peste inchiderea de vineri, de 282,1 forinti/euro.
Moneda ungureasca a revenit astfel la minimul inregistrat pe 7 iunie, cand a fost afectata de declaratiile unor politicieni maghiari, care comparau atunci situatia Ungariei cu cea a Greciei in privinta datoriei de stat.
Potrivit agentiei Reuters, Matolcsy a mai declarat, luni dimineata, pentru postul de televiziune m1, ca reprezentantii FMI si UE s-au aratat ingrijorati de taxa asupra bancilor si de planul guvernului ungar de a plafona salariile din sectorul public, masura care ar afecta inclusiv remuneratia oficialilor bancii nationale.
Ungaria a incheiat in octombrie 2008 un acord pe doi ani cu FMI si UE pentru un imprumut extern de 20 miliarde euro.