In ciuda performantei dezamagitoare a veniturilor, economiile nete ale populatiei s-au redresat in 2009, fata de valorile foarte reduse din 2008 si datorita unor factori pozitivi de stimulare proveniti din evolutia pietei de capital si din castigurile mai mari din economii.
Astfel, se estimeaza ca activele financiare ale populatiei s-au relansat la nivel regional, avand o valoare cu 12 % mai mare decat anul trecut (de la -5,5 % inregistrat in 2008) si atingand nivelul de 44 % din PIB (fata de 33 % in 2008).
Aceste estimari sunt bazate pe castigurile atractive generate de depozitele bancare si pe buna performanta a pietelor locale de obligatiuni. Relansarea rapida a burselor de valori a ajutat, de asemenea, la cresterea valorii activelor detinute de populatia din ECE.
Turcia si Ungaria, impreuna cu Romania si Cehia, au inregistrat cele mai puternice reveniri, cu toate ca restul pietelor financiare din Europa Centrala si de Est au inregistrat, de asemenea, performante solide.
Creditele neperformante pentru populatie, la punctul maxim pe final de 2010
In conditiile actuale, Unicredit estimeaza o revenire moderata a cresterii nivelului de creditare a populatiei, atat cererea, cat si oferta reprezentand obstacole in calea acestui fapt.
„Calitatea creditelor va ramane o provocare. Ne asteptam la un varf al creditelor neperformante pe acest segment (populatie -n.r.) spre sfarsitul anului 2010”, a declarat Debora Revoltella, sef al Departamentului de Analiza Strategica pentru Europa Centrala si de Est.
Exista in continuare un potential de crestere a pietei pe termen lung, desi acesta este vizibil in mai mare masura in cazul componentei ipotecare. Totusi, pe termen scurt, este mai probabil ca nivelul mai ridicat al somajului, incetinirea ratei de crestere salariale si indatorarea financiara crescuta sa aiba impact negativ asupra cererii de locuinte, se mai arata in raport.
Ponderea creditelor gospodariilor din Romania in PIB a scazut de la 21,9% in 2008 la 21,7% anul trecut si se va plasa la 21,3% in 2010 si 2011, in timp ce raportul dintre activele financiare si PIB a urcat de la 26,6% la 33,3% si va continua sa avanseze, potrivit estimarilor UniCredit.
Datoriile financiare ale gospodariilor sunt reprezentate de creditele de consum, cele pentru cumpararea locuintei si de alte imprumuturi. Activele financiare ale gospodariilor sunt alcatuite in proportie de peste 70% din depozite si valuta, dar mai cuprind si contributiile la fondurile de pensii, politele de asigurari, titlurile si actiuni.
In Romania, ponderea activelor financiare ale gospodariilor in PIB va creste la 34,8% anul viitor si la 35,6% in 2011, dar va continua sa fie printre cele mai mici din Europa Centrala si de Est.
UniCredit este o institutie financiara prezenta in 22 de tari europene, avand circa 10.000 de sucursale si peste 166.000 de angajati la 30 septembrie 2009.
In Europa Centrala si de Est, UniCredit opereaza cea mai mare retea bancara internationala, cu peste 4.000 de sucursale si puncte de lucru.