Acesta a mentionat ca 75% din cei care se adreseaza in prezent bancilor locale pentru contractarea unui credit ipotecar se incadreaza pentru acest tip de imprumut.
Potrivit lui Major, costul creditelor ipotecare este de asteptat sa se mentina crescut in perioada imediat urmatoare in conditiile in care costul creditelor in valuta se va mentine ridicat din cauza nivelului mare al riscului de tara, majoritatea creditelor ipotecare fiind acordate in valuta.
Dupa ce pe piata imobiliara preturile se vor stabiliza, am putea sa ne asteptam la o crestere anuala a creditelor ipotecare de 15%, crede Zoltan Major.
Potrivit unui studiu realizat de UniCredit, Romania este una din pietele din Europa Centrala si de Est care prezinta foarte mare potential de crestere pe segmentul creditelor ipotecare, in conditiile in care la nivelul zonei, detine cea mai mica pondere a acestor produse raportat la PIB, respectiv 4%.
Major a precizat ca unul din factorii care au contribuit esential la scaderea cererii a fost si scaderea puterii de cumparare a romanilor, in conditiile in care la nivelul anului 2007, indicele care prezinta raportarea salariului mediu la pretul mediu al metrului patrat de locuinta era de 6,5, iar la finele lui 2008 acesta a scazut la 3,8.
In opinia lui Major, cresterea salariilor la nivelul pietei locale va scadea de la 20% pe an, la 5-7% pe an.