- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

UniCredit: Cine spune ca ne retragem din Europa de Est e „nebun”

16 Dec, 15:45 • adrian.mihaltianu
Grupul italian UniCredit SpA (UCG), cu o prezenta importanta in Europa de Est, nu se va retrage din zona, insa isi revizuieste planul de investitii, a declarat vineri Gianni Franco Papa, seful grupului pe regiune, citat de presa internationala.
UniCredit: Cine spune ca ne retragem din Europa de Est e nebun

Acesta a spus ca daca a stopat expansiunea in Romania si Ungaria nu inseamna ca intentioneaza sa se retraga din aceste tari.

UniCredit va continua sa deschida noi sucursale in Turcia, Rusia si Cehia, urmand ca numarul angajatilor din regiune sa se majoreze cu 1.100 de salariati in regiune in urmatorii cinci ani, a spus Papa, conform [url= http://www.bloomberg.com/news/2011-12-15/unicredit-says-it-s-nuts-to-suggest-it-s-leaving-east-europe.html ]Bloomberg[/url].

Reprezentantul UniCredit a mentionat ca [b]cel care sugereaza ca grupul se retrage din Europa Centrala si de Est este „nebun”[/b].

„Cred ca este ‘de bun simt’ sa iti reduci cheltuielile cand cresterea economica se tempereaza”, a subliniat Gianni Franco Papa.

Papa a declarat in luna ianuarie ca UniCredit va deschide 900 de unitati bancare in urmatorii cinci ani in statele care vor inregistra cel mai ridicat ritm de crestere economica. Planul includea deschiderea a cate 300 de unitati in Romania si Turcia si 120 in Ungaria. Dupa 11 luni, planul a fost revizuit din cauza inrautatirii perspectivelor economice.

„Avand in vedere mediul economic actual, [b]deschiderea a 300 de unitati bancare ar insemna sinucidere[/b]” a zis Papa referindu-se la Romania, care nu a revenit la ritmul de crestere pe care il astepta.

” [b]Romania este una din tarile noastre de baza[/b]”, a subliniat oficialul UniCredit.

Trei sferturi din activele bancare din Europa de Est, in afara Rusiei, sunt detinute de creditorii din vest, in frunte cu UniCredit, Erste Group Bank AG si Raiffeisen Bank International AG (RBI).

Presedintele Traian Basescu a cerut bancilor austriece, pe 24 noiembrie, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/basescu-ar-fi-lipsa-de-fair-play-ca-bancile-sa-lase-romania-nefinantata-71064/]sa mentina creditarea in tara sa[/url].

Erste controleaza in Romania Banca Comerciala Romana (BCR), UniCredit Bank Austria este prezenta prin UniCredit Tiriac Bank, iar RBI prin Raiffeisen Bank.

Cele trei banci detin impreuna aproape 40% din totalul activelor bancare din tara, iar in conditiile in care vor opri „robinetul” de bani, statul va trebui sa obtina finantare din alta parte, iar o alternativa este reprezentata de acordul cu Fondul Monetar International.

In Ungaria, „avand in vedere ceea ce face guvernul, nu ar fi intelept” sa ramanem la vechiul plan. Deschiderea de sucursale bancare in Turcia si Rusia va continua conform planului, in cele doua tari urmand a fi deschise cel mult 400 de unitati pana in 2015.

Planurile UniCredit pe urmatorii 5 ani [b]nu includ cumpararea sau vanzarea de afaceri[/b] in regiune, a mai spus Gianni Franco Papa.

UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a inregistrat [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/unicredit-a-inregistrat-pierderi-record-de-10-6-mld-euro-in-trimestrul-al-treilea-70719/ ]pierderi record, de 10,6 miliarde de euro[/url], in trimestrul al treilea, dupa revizuirea in scadere a fondului comercial, si va concedia peste 5.000 de angajati din Italia pana in 2015, pentru eficientizarea activitatilor.

Pe langa UniCredit Tiriac Bank, grupul italian mai detine in Romania UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Partner.

In Romania, UniCredit Tiriac Bank are o retea de peste 240 sucursale.

UniCredit Tiriac Bank a obtinut un [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/profitul-unicredit-tiriac-bank-a-scazut-cu-43-la-9-luni-la-122-mil-lei-70722/ ]profit net de 122 milioane de lei[/url] in primele noua luni din 2011 potrivit standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), in scadere cu 43% fata de intervalul similar al anului precedent.

Urmărește Daily Business pe Google News