- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

UniCredit crede ca Romania va lua anul viitor bani de la FMI

22 Dec, 14:19 • Redactia DailyBusiness
Romania va trage fonduri de la FMI anul urmator si ar putea cere o suplimentare a acordului, in timp ce mai multe state din regiune vor apela la Fond din cauza iesirilor de capital, a absentei noilor finantari bancare si a recuperarii slabe in zona investitiilor straine directe, potrivit UniCredit.
UniCredit crede ca Romania va lua anul viitor bani de la FMI

Analistii grupului bancar italian au inrautatit prognoza de [b]crestere economica[/b] pentru Romania de la 2,5% la 1,4% pentru anul urmator si de la 3,1% la 2,5% pentru 2013.

„Ne asteptam ca Serbia si Romania sa continue cu programele preventive anul viitor, Romania urmand sa traga fonduri si posibil sa ceara o suplimentare a programului financiar”, se arata intr-un raport financiar al UniCredit.

Tinta de [b]deficit bugetar[/b] a Romaniei pentru anul urmator de 1,9% pare ambitioasa si dificil de finantat la costuri rezonabile, in contextul in care Romania va concura pentru finantare cu tari europene cu ratinguri mai bune. Deficitul bugetar ar putea sa scada la 2,5% anul viitor si in 2013, cand este vizat un buget echilibrat, finantat prin tragerea a 1,5 miliarde de euro de la FMI si a unui miliard de euro de la Banca Mondiala, noteaza grupul italian, conform Mediafax.

Estimarile UniCredit privind deficitul bugetar sunt bazate pe o eventuala rostogolire a datoriei publice de catre investitorii straini si bancile locale si pe asteptarile ca Guvernul sa nu se imprumute de pe pietele financiare internationale in prima jumatate a anului urmator, cand vor ajunge la maturitate datorii in lei echivalente cu 4,9 miliarde de euro.

In regiune, Letonia va cere, de asemenea, un acord preventiv cu FMI, dupa incheierea actualei intelegeri in decembrie, iar Croatia va opta pentru un imprumut stand-by. In timp ce Ungaria trebuie sa incheie rapid un acord cu FMI, estimat de UniCredit la 15 miliarde de euro, soarta Ucrainei depinde de negocierile cu Rusia privind pretul gazelor.

Polonia, Croatia si Romania au trecut in acest an [b]de la intrari la iesiri de capital[/b], se arata in raport. Cea mai mare schimbare a avut loc in Polonia. In perioada iunie 2010-iunie 2011, sectorul bancar din Polonia a primit noi finantari reprezentand 0,8% din activele bancare, in timp ce in iulie-octombrie a trecut la iesiri de aproape 2% din sistemul bancar, sau 5,6 miliarde de euro. Croatia si Romania s-au alaturat, de asemenea, tarilor care inregistreaza iesiri de capital – Letonia, Bulgaria, Serbia, Ukraina, Lituania, Kazahstan si Ungaria, se arata in raportul UniCredit.

In ultimele patru luni, Croatia a consemnat iesiri de 1,2 miliarde de euro, iar Romania de 0,8 miliarde de euro. Rusia si Turcia au fost beneficiari neti in aceasta perioada.

In timp ce Europa Centrala si de Est s-a adaptat la absenta noilor finantari bancare, regiunea si-a crescut dependenta de finantarea prin achizitii de obligatiuni si actiuni. Din intrarile de capital de 119 miliarde de euro de la sfarsitul lui 2009, 72,3 miliarde de euro au fost finantari prin achizitia de obligatiuni si actiuni. Turcia si Polonia au fost principalii beneficiari, dar in acest an s-a inregistrat o diversificare catre alte economii, precum Ungaria, Romania, Ucraina si Serbia.

Recent, aceste intrari au incetinit semnificativ, dar spre deosebire de 2008 nu s-au transformat in retrageri masive. In contextul acestui declin si al lipsei semnelor de recuperare pentru investitiile straine directe, unele tari din regiune vor ajunge din nou dependente de FMI, scriu analistii UniCredit.

In luna martie, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks a declarat recent pentru Mediafax ca autoritatile romane vor incheia in primavara anului viitor un nou acord cu Banca Mondiala, de tip preventiv, similar celui cu FMI, prin care Romania va putea trage bani de la institutia internationala daca va fi necesar.

Potrivit oficialului FMI, Romania va primi in zilele urmatoare de la Banca Mondiala transa din actualul acord, de 400 milioane de euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor ...
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină alimentele dăunătoare din școli!
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină ...
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente stocuri pentru a trece iarna”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente ...