Estimarea optimista a UniCredit vine dupa cele mai recente prognoze, revizuite in scadere, ale Fondului Monetar International (FMI), potrivit carora economia Romaniei va stagna sau chiar va scadea anul acesta.
Pe ansamblul celor 17 state incluse in regiunea ECE, UniCredit anticipeaza o crestere economica de 2,8% in acest an si de 4,1% in 2011.
Vulnerabilitatea statelor din regiune la criza datoriilor din Grecia variaza de la tara la tara, se arata in raportul „CEE Banking: The New Model out of the Crisis”.
Astfel, Romania, Polonia, Ungaria si tarile baltice au o vulnerabilitate ridicata, putand fi afectate, indirect, prin nivelul ridicat al deficitului bugetar si al datoriilor publice.
In schimb, vulnerabilitatea directa, prin intermediul sistemelor bancare, este medie in cazul Romaniei, Bulgariei si Serbiei.
UniCredit mai anticipeaza ca Romania poate adopta euro cel mai devreme in 2015, in conditiile in care, in prezent, indeplineste doar una din cinci conditii necesare trecerii la moneda unica, respectiv un nivel al datoriei publice de sub 60% din PIB.
Celelalte conditii sunt ca indicele preturilor de consum sa fie cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media din cele mai performante trei state, iar randamentul obligatiunilor sa nu depaseasca cu mai mult de un punct procentual media din cele mai bine plasate trei tari.
De asemenea, deficitul bugetar trebuie sa fie de sub 3% din PIB, iar cursul de schimb sa fie stabil, in cadrul mecanismului european al ratelor de schimb (ERM2), timp de doi ani.
In raport se arata ca procesul de convergenta din regiunea ECE continua, cu un model economic reechilibrat.
Criza din Grecia confirma sfarsitul costului redus al asigurarii riscurilor de tara si subliniaza factorii de vulnerabilitate, in special in Europa de Sud-Est.
Sectorul financiar din ECE ramane o oportunitate, dar este necesara reechilibrarea modelului operatiunilor bancare.
UniCredit considera ca cererea continua sa fie influentata de criza creditelor, dar calitatea imprumuturilor se stabilizeaza treptat.
Revenirea la normal a activitatilor necesita timp, iar 2010 va continua sa fie un an dificil, dar perspectivele profitabilitatii pe termen lung se mentin.
Potrivit raportului, Rusia, Turcia si Romania ofera cel mai bun raport din regiune intre oportunitati si riscuri, in timp ce alte tari din Europa Centrala si din sud-est se prezinta ca piete mai mature.
UniCredit confirma in raportul publicat cu ocazia reuniunii anuale a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ca ramane un investitor strategic dedicat regiunii ECE, unde a obtinut in primul trimestru un profit net de 438 milioane euro.