Seful UniCredit Tiriac Bank considera ca prima parte a anului 2010 va fi in continuare dominata de restructurari de imprumuturi, urmand ca creditarea sa se revigoreze, comparativ cu anul 2009, progresiv mai ales pe zona de corporate incepand cu primul trimestru si pe segmentul persoanelor fizice din a doua parte a anului.
„Pe partea de economisire anticipez mentinerea trendului crescator, intr-un ritm mai rapid decat cel care va fi inregistrat pe zona de creditare, in conditiile in care oamenii vor fi in continuare circumspecti din cauza ca nu exista premisele clare ale iesirii din criza”, a declarat Radu.
El considera ca cel mai mare risc pentru sistemul bancar in 2010 este legat de virarea transelor de bani de la FMI.
El nu crede ca angajamentul asumat de principalele noua banci cu capital strain din Romania se va pune in discutie, indiferent de variatiile parametrilor agreati.
El a precizat ca limita pe care UniCredit o are pe investitiile in titluri de stat a fost depasita deja de doua ori si banca a facut suplimentari ale acestui plafon, dar a reiterat ca institutia are in strategie finantarea companiilor, nu creditarea nelimitata a statului.
In ceea ce priveste 2009, Radu considera ca anul a fost dificil si ca sectorul real a fost afectat mai mult decat cel bancar.
„Anul a inceput destul de rau si s-a terminat la fel. Este un an in care, poate pentru prima data, s-au separat companiile care sunt bine gestionate si au rezistat si cele care abia supravietuiesc, respectiv s-au detasat bancile care sunt mai solide”, a spus seful UniCredit Tiriac Bank.
El a precizat ca sistemul bancar a fost solid pe tot parcursul anului 2009, fiind intarit de capitalul de la bancile mama.
„Nu acelasi lucru putem spune despre sectorul economiei reale, care a avut mult mai mult de suferit deoarece accesul la capital a fost foarte dificil si s-a realizat mai mult in ceea ce priveste companiile multinationale”, a concluzionat Radu.
UniCredit Tiriac Bank isi propune pentru anul viitor sa creasca mai mult pe zona de produse care genereaza venituri mari din comisioane, de exemplu cash management, finantarea comertului, plati si produse de trezorerie, a declarat mai spus Rasvan Radu.
Radu anticipeaza ca primul trimestru din 2010 va fi dominat de anumite incertitudini in ceea ce priveste evolutia la nivel macroeconomic si felul in care se stabilizeaza guvernarea.