Crestrea preturilor nealimentare in octombrie va fi condusa de avansul pretului combustibililor, precizeaza raportul.
Analistii UniCredit estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pastra rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,5%, in cadrul primei intalniri a consiliului de administratie, din 7 ianuarie 2008, si va mentine dobanda la acelasi nivel cel putin pana in iunie 2008, desi riscurile inflationiste raman ridicate.
Analistii bancari estimeaza ca decizia BNR de majorare a ratei dobanzii, pe 31 octombrie, va conduce la aprecierea usoara a leului, care ar putea inchide anul la un curs de 3,32 lei/euro.
Banca italiana revizuieste in crestere estimarea referitoare la ponderea deficitului de cont curent in PIB, anticipand un nivel de 13,5% pentru anul curent, generat in special de cresterea accelerata a importurilor.
Totodata, desi este de asteptat o scadere a cererii pe piata romaneasca incepand cu 2008, analistii bancii italiene estimeaza ca anul viitor, ponderea deficitului de cont curent in PIB va fi mai mare ca in 2007, respectiv de 14,1%, existand premise pentru temperarea acestuia abia in 2009, cand nivelul este posibil sa ajunga la 13,8% din produsul intern brut.
Cresterea economica va fi de 5,8% in 2007, estimeaza analistii, urmand sa franeze la 5,5% anul viitor.
Banca centrala a crescut recent prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 3,9% la ultimul raport asupra inflatiei la 5,7% in prezent, cu 0,7% peste pragul superior al intervalului de plus sau minus 1 punct procentual care incadreaza tinta de inflatie.
Totodata, BNR a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru 2008, cu 0,6 puncte procentuale, la 4,3%. Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a reamintit ca rata anuala a urcat la 6,03% in septembrie si a anticipat ca inflatia va ramane la un nivel ridicat cateva luni.
Isarescu a afirmat ca inflatia s-a accentuat in special pe fondul cresterii preturilor la produsele agricole si la combustibili, in timp ce cresterea preturilor administrate s-a atenuat.
Guvernatorul BNR a mai spus ca depasirea tintei de inflatie, cu 2,03% in septembrie, este foarte ampla, desi inflatia medie, care conteaza in respectarea conditiilor de aderare la zona euro, este mai mica decat cea anuala. „Pentru prima oara avem aceasta inversare: stam mai bine la inflatia medie anuala decat la cea anuala”, a declarat Isarescu, precizand ca BNR tinteste in continuare inflatia anuala, desi urmareste si inflatia medie.