„Timp de un an, asteptam sa vedem daca are succes parteneriatul cu OMV, apoi am putea lua in considerare un parteneriat cu reteaua de benzinarii Petrom”, au declarat, pentru DailyBusiness, oficiali ai Unicredit Leasing.
„UniCredit Leasing va opera, prin intermediul benzinariilor OMV, mult mai usor si mult mai eficient. Desi numarul lor oscileaza, putem spune ca in prezent avem aproximativ 10.000 de clienti”, a declarat directorul financiar al UniCredit Leasing, Christoph Siegl.
La randul sau, directorul de marketing al OMV Romania, Vlad Seitan, a spus ca OMV intentioneaza sa ofere in perioada imediat urmatoare si servicii de plata a facturilor la operatorii de telefonie mobila, la companiile de utilitati, si sa intermedieze vanzarea de bilete pentru diverse evenimente, cum ar fi concerte si meciuri de fotbal.
Seitan a adaugat ca, prin serviciile oferite in anii trecuti, traficul de clienti in unele benzinarii a crescut intre 5% si 10%, iar in altele cresterea a fost mai redusa, de 1-2%. „Numai cu transferuri de bani am reusit sa miscam anul trecut 5 milioane de euro”, a mai aratat directorul de marketing al OMV Romania.
OMV si UniCredit Leasing isi impart comisionul incasat de la clientii care isi achita leasingul in statiile companiei petroliere. Potrivit reprezentantilor celor doua societati comisionul este de 3 lei pentru plata unei facturi de leasing si de 2 lei pentru plata unei facturi de asigurare.
OMV intentioneaza sa ofere in benzinarile sale non-stop acest serviciu, in prezent serviciul fiind disponibil in cursul saptamanii pana la ora 20. Compania petroliera OMV ofera in prezent servicii de transfer de bani intre benzinariile din tara, plata creditelor pentru clientii HVB Tiriac, vanzari de RCA si roviniete.
Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) estimeaza ca piata leasingului va creste anul acesta cu 32%, pana la 4,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat in 2006 o expansiune cu peste 60%.
Piata leasingului continua sa fie controlata de companiile de leasing detinute de banci, cu o pondere de 75% din totalul activelor finantate in 2006. Sectorul companiilor independente a avut o cota de 17,5%, iar cel al firmelor captive, care apartin unor dealeri sau importatori auto, a fost de 7,5%.
Piata leasingului va continua sa fie dominata de membrii Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) si in 2007, in conditiile in care Asociatia estimeaza ca acestia vor finanta bunuri de 3,2 mld. euro in acest an, adica 74% din total.
Una dintre principalele tendinte manifestate pe piata leasingului in 2006 si care va continua si in acest an este cresterea ponderilor leasingului imobiliar si al celui de echipamente in defavoarea celui auto.
Finantarile pentru achizitia de autovehicule au atras anul trecut 75% din valoarea totala a activelor (2,35 miliarde euro), in timp ce leasingul pentru echipamentele industriale a reprezentat 20% (625 milioane euro).
Pe segmentul finantarilor din sectorul transporturilor, cea mai mare pondere o au autoturismele cu o cota de 71%, in timp ce vehiculele comerciale grele si vehiculele comerciale usoare au o pondere de 15%, respectiv 13%.
Majoritatea jucatorilor locali au anuntat planuri agresive de crestere pe leasing imobiliar in acest an, printre acestia numarandu-se: Unicredit Leasing Corporation, BCR Leasing, Romstal Leasing, Piraeus Leasing sau Credit Europe Leasing.
Procesul de fuziune a UniCredit cu HVB-Tiriac se va incheia in urmatoarele doua saptamani, pentru a forma banca UniCredit -Tiriac, iar divizia de leasing isi va pastra numele de Unicredit Leasing, a declarat, joi, directorul financiar al UniCredit Leasing, Christoph Siegl.