PentrU anul in curs, banca a mentInut prognoza din luna iulie, si estimeaza o contractie a economiei de 5,2%.
„Criza financiara internationala a dominat piata bancara pentru o perioada, lasandu-si amprenta asupra acestui sector. Jucatorii bancari din Europa Centrala si de Est au fost afectati la nivelul lichiditatii, al costului finantarii si al calitatii creditelor, dar atractivitatea pietei bancare din regiune inca exista”, a declarat Debora Revoltella, director de analiza strategica pentru Europa centrala si de Est (ECE).
Potrivit analistilor Unicredit, semnalele pozitive incep sa se materializeze, dand speranta de redresare a cresterii mondiale, care va stimula si piata din ECE.
In urma reducerii semnificative a activitatii economice in 2009, economistii UniCredit previzioneaza pentru zona Europei Centrale si de Est o crestere regionala lenta de 1,1% pentru 2010, un semn pozitiv, care totusi ramane sub potentialul regiunii.
Se confirma o diferentiere regionala puternica, tarile din ECE si Turcia fiind mai bine pregatite pentru recuperarea rapida a decalajului fata de redresarea pietei internationale.
Calitatea portofoliului va face diferenta intre banci
Potrivit analistilor, pietele au iesit din „starea crizei de lichiditate”, si, mai ales pentru bancile cu actionariat strain, lichiditatea nu reprezinta principala problema.
„Acum, calitatea portofoliului de credite si riscul de credit reprezinta constrangerile pentru sectorul bancar din ECE”, a mai spus Revoltella, completand ca 2009 si 2010 vor fi ani dificili, dar perspectivele pe termen lung ale regiunii raman intacte.
Potrivit analistilor bancari, redresarea creditarii va incepe cu sectorul corporate, dar si in zona de retail inca se constata diferente foarte mari in ce priveste gradul de intermediere bancara, mai ales in privinta creditului ipotecar. Disponibilitatea finantarilor la nivel intern si extern va ramane in continuare unul dintre principalii factori de crestere.
„Criza a accelerat implementarea masurilor de eficientizare a costurilor la nivel global, iar Europa Centrala si de Est nu face exceptie. Cresterea exagerata a costurilor in ceea ce priveste dezvoltarea retelei de unitati si costurile salariale ar putea fi reechilibrata acum”, se mai mentioneaza in raport.
Potrivit analistilor Unicredit, pe fondul decelerarii cresterii veniturilor si al implementarii unor masuri de eficientizare a costurilor, calitatea creditelor va reprezenta principala constrangere pentru profitabilitatea sectorului bancar.