Anterior scaderii dobanzilor, banca se afla, pe segmentul creditelor ipotecare, in randul celor mai scumpe institutii de credit locale.
Potrivit comunicatului bancar, noua formula de calcul a dobanzii pentru produsele de creditare adresate persoanelor fizice este formata din nivelul dobanzilor interbancare Euribor/Libor/ Robor la 6 luni, la care se adauga o marja a bancii.
Anterior, in calculul dobanzii creditului erau incluse, pe langa dobanzile interbancare, atat costul presupus de mentinerea rezervelor minime obligatorii ale bancii la BNR, cat si costul de risc al imprumuturilor pentru Romania, CDS (credit default swap).
Potrivit bancii, clientii care au deja un credit acordat dupa vechea formula vor beneficia de scaderea dobanzii ca efect a reducerii costului riscului de tara (CDS). La UniCredit, rata dobanzii se revizuieste bianual, la 30 iunie si 31 decembrie.
Zoltan Major, vicepresedintele responsabil de divizia retail a bancii, a declarat ca una dintre prioritati o reprezinta continuarea creditarii.
„Consider ca scaderea dobanzilor, cuplata cu o serie de masuri de eficientizare a serviciilor pentru clienti, va contribui la revigorarea cererii. Simplificarea structurii de calcul al dobanzii vine tot ca urmare a solicitarilor clientilor nostri”, a declarat acesta.
In paralel cu acordarea de credite, banca ofera clientilor posibilitatea restructurarii imprumuturilor acordate anterior prin reesalonarea ratelor in mod gratuit (prelungirea perioadei de creditare cu diminuarea sumei lunare de plata), schimbarea valutei creditului pentru care se percepe un comision de 1% din valoarea creditului si acordarea unei perioade de gratie de pana la 6 luni, timp in care se plateste doar dobanda.