- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

UniCredit Tiriac Bank: Vrem sa acordam 5% din creditele pentru accesarea fondurilor europene

16 Jun, 15:05 • adrian.mihaltianu
UniCredit Tiriac Bank estimeaza pentru acest an o cota de piata de 5% din finantarile acordate in 2009 de banci pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile, a declarat marti Marius Radu, specialist in fonduri europene in cadrul bancii.
UniCredit Tiriac Bank: Vrem sa acordam 5% din creditele pentru accesarea fondurilor europene

Acesta nu a precizat suma finantarilor pe care le va acorda banca in 2009 pe acest segment, insa a spus ca bugetul proiectelor care beneficiaza de fonduri europene nerambursabile a fost anul trecut, in Romania, de 1,5 miliarde euro, urmand ca in acest an sa fie cel putin la aceeasi valoare.

Marius Radu a declarat ca solicitarile primite de banca pentru astfel de finantari au crescut „foarte mult” in ultimele doua luni, pana la cateva zeci de solicitanti.

Conform oficialului UniCredt Tiriac Bank, sunt putine banci in Romania care au in portofoliu produse dedicate finantarilor pentru proiectele care beneficiaza de fonduri europene nerambursabile.

UniCredt Tiriac Bank a lansat marti o gama completa de solutii de finantare dedicate acestor proiecte. Produsele vor contribui la absorbtia fondurilor structurale atat de catre mediul public, cat si de catre cel privat.

Si inainte banca acorda finantari pentru aceste proiecte, insa in luna iunie a lansat produse dedicate in acest sens, au spus reprezentantii bancii.

Banca pune la dispozitia beneficiarilor scrisoarea de garantie bancara pentru avans, creditul punte, creditul de investitii si facilitatea pe termen scurt.

Printre proiectele care pot beneficia in prezent de finantare nerambursabila se numara modernizarea fermelor agricole (vegetale si zootehnice), cele incadrate in industria de procesare agro-alimentara si in industria usoara, activitatile mestesugaresti, serviciile pentru populatia rurala, sprijinirea turismului rural etc.

Programul este finantat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din fonduri de la bugetul de stat.

„Patrunderea in zona instrumentelor structurale constituie pentru banca o oportunitate de a contribui la absorbtia fondurilor europene, obiectiv prioritar la nivel national”, a declarat Rasvan Radu, pesedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank.

Scrisoarea de garantie bancara este necesara incasarii avansului de la autoritati. Valoarea scrisorii poate acoperi 100% sau 110% din avans, in functie de programul operational in care se incadreaza proiectul.

Durata maxima de implementare a unui proiect este de 24 sau 36 de luni. Astfel, creditul punte asigura necesarul de finantare pana la momentul incasarii sumelor nerambursabile si poate acoperi integral valoarea acestora.

In vederea rambursarii creditului punte, UniCredit Tiriac Bank poate acorda, in functie de proiect, o perioada de gratie de pana la 120 de zile dupa finalizarea acestuia.

De asemenea, creditul pentru investitii este destinat acoperirii cofinantarii, atat a cheltuielilor eligibile, cat si a cheltuielilor neeligibile, in proportie de 75% din valoarea acestora.

In ceea ce priveste facilitatea de pe termen scurt, instrumentul poate fi utilizat pentru cheltuieli curente, indeosebi pentru plata TVA, considerata cheltuiala neeligibila.

UniCredit Tiriac Bank pune la dispozitia clientilor sai si produse de trezorerie destinate acoperirii riscului valutar rezultat din diferentele de curs de schimb care apar in diferite momente de implementare a proiectului.

Banca poate prelua solicitari de co-finantare a proiectelor care beneficiaza de fonduri nerambursabile atat inainte de depunerea proiectului, cat si dupa aprobarea proiectului si semnarea contractului cu autoritatile.

La nivelul Uniunii Europene, perioada de programare 2007-2013 prevede, prin intermediul instrumentelor structurale, un sprijin comunitar total pentru Romania de aproximativ 27,5 miliarde euro.

Instrumentele structurale sunt reprezentate de 5 fonduri europene: FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regionala), FSE (Fondul Social European), FC (Fondul de Coeziune), FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) si FEP (Fondul European pentru Pescuit). La aceste sume, se vor adauga inca aproximativ 6 miliarde euro din bugetul national.

UniCredit Tiriac Bank este controlata de grupul italian UniCredit, care mai detine in Romania UniCredit Leasing Corporation IFN, UniCredit Leasing Fleet Management, Pioneer Asset Management si CA IB Romania.

In primul trimestru, Unicredit Tiriac Bank a obtinut un profit net de 131 milioane lei (31 mil. euro), in urcare cu 68% fata de perioada similara din 2008, iar valoarea activelor a crescut cu 34%, la 18,5 miliarde lei (4,4 mld. euro).

Urmărește Daily Business pe Google News