„Prin reducerea contributiei, cheltuielile administratorilor nu se mai pot sustine din veniturile acestora, adica din comisioanele aplicate participantilor. In acest caz, administratorul are doua posibilitati: fie cere, din nou, bani actionarilor, fie intra in faliment”, a declarat miercuri Crinu Andanut, presedintele APAPR, citat de Mediafax.
In cazul primei variante, spune Andanut, actionarii administratorilor se vor gandi de doua ori daca mai aloca bani pentru un business care va intra pe profit (break-even) peste 20 sau chiar 30 de ani, si nu in 10 ani cum s-a estimat initial prin planul de afaceri aprobat in urma cu trei ani.
„Marii investitori nu vor merge pe mana micilor politicieni romani. Nu exista inca un punct de vedere comun la nivelul asociatiei, dar, din perspectiva intereselor unui investitor, putem asista la decizii de retragere de pe Pilonul II, mai ales din partea celor aflati in a doua parte a clasamentului. Este greu sa accepti ca busines-ul in care ai investit iti va returna banii peste 20 sau chiar 30 de ani, dupa ce initial, in urma calculelor, ai estimat ca faci break-even peste 10 ani”, a explicat Andanut.
Stefan Radeanu, vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, a declarat marti ca Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a anuntat patronatele ca transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii vor fi reduse de la 2,5% la 0,5% din salariul brut pana la sfarsitul anului 2011.
Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contributiilor virate catre Pilonul II creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008 la 6% in 2016 din veniturile brute ale participantilor.
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au cumulat active nete de 3,144 miliarde de lei, in urcare cu 5,97% fata de luna martie.
Numarul participantilor la Pilonul II a crescut cu 0,45% in luna aprilie, la 5,03 milioane.