Unitatea numarul 2 va produce, intr-o prima faza, la o capacitate redusa, urmand ca pana in septembrie, sa ajunga la capacitatea maxima de productie, de 700 MW.
„In acest interval, se vor realiza testele necesare pornirii sistemelor, iar reactorul va incepe sa furnizeze primii megawati in sistemul energetic national”, a declarat Lohan.
Lucrarile de constructie a unitatii numarul 2 de la Cernavoda au costat 917 milioane de euro.
Dupa intrarea in exploatare a Unitatii 2, prevazuta pentru luna septembrie 2007, Centrala Nucleara de la Cernavoda va asigura aproximativ 18% din productia de energie electrica a Romaniei.
Reactoarele 3 si 4, in faza de proiect
Lucrarile de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda vor costa 2,2 miliarde de euro si vor incepe anul viitor. Pentru constructia reactoarelor, si-au manifestat pana in prezent intentia de participa 13 companii romanesti si internationale.
Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.
Autoritatile estimeaza ca, odata puse in functiune, toate cele 4 reactoare de la Cernavoda vor asigura 30 % din necesarul de energie al Romaniei.
Unitatea 1, singura care functioneaza acum la Cernavoda, furnizeaza circa 10% din productia de energie electrica la nivel national.
In 2006, Unitatea 1 de la Cernavoda a fost utilizata in proportie de 91% din capacitate. In ultimii 10 ani, de la punerea in functiune a reactorului, reactorul a livrat 53,9 milioane MWh in sistemul energetic national.