Rascumpararea contractelor inainte de scadenta ar putea fi impozabila retroactiv, astfel incat statul roman sa acorde beneficii doar celor care respecta scopul initial al contractului. Propunerea actuala exclude asigurarile de viata atasate creditelor bancare, au spus, luni, oficialii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).
„Cred ca introducerea deductibilitatii pentru produsele de asigurari de viata ar impulsiona nu doar cresterea acestui segment, ci si apetenta potentialilor clienti spre instrumente de economisire pe termen lung”, a declarat Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR.
Conform estimarilor UNSAR, nivelul propus al deductibilitatii, de 400 de euro, ar avea efecte benefice asupra tuturor partilor implicate: consumator, economie, buget de stat si industria asigurarilor de viata.
Pentru consumatori, deductibilitatea va creste pe de o parte interesul pentru protectia familiei impotriva evenimentelor neprevazute, iar pe de alta parte va impulsiona economisirea pe termen lung.
„Volumul suplimentar de investitii generat de deductibilitate are un impact direct asupra cresterii economice. Acesta este semnificativ si ar putea ajunge la 3,7 miliarde lei in perioada 2010-2015″, au spus reprezentantii UNSAR.
In ceea ce priveste impactul asupra bugetului de stat, se estimeaza ca veniturile generate, in valoare de 5,2 miliarde lei, vor compensa in proportie de peste peste 97% pana in 2015 cheltuielile generate de introducerea deductibilitatii.
Volumul veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii deductibilitatii va proveni din mai multe surse: cresterea volumului investitiilor pe piata financiara, cresterea din impozitul asupra profitului societatilor de asigurare, cresterea impozitului pe venitul agentilor si venitul rezultat din impozitari retroactive ale contractelor reziliate.
Pentru industria de asigurari de viata, introducerea deductibilitatii va aduce dublarea penetrarii in produsul intern brut (PIB). Astfel, intr-un interval de 5 ani, acest segment financiar ar putea reprezenta 0,65% din PIB, fata de un nivel de 0,33%, in 2009. O astfel de masura va reduce partial deficitul de protectie, au mai spus oficialii Uniunii.
„Cultura economisirii pe termen lung lipseste aproape cu desavarsire in Romania. Daca pana in 1989, aproape in orice familie exista un libret de economii, comportamentul romanilor a fost deturnat aproape in totalitate spre un consum excesiv, in special dupa anul 2000. Pentru piata de asigurari, aceasta schimbare s-a tradus printr-o crestere destul de lenta a segmentului de asigurari de viata”, a precizat Cristian Constantinescu.
Membrii UNSAR sunt de acord ca, in absenta unui stimulent fiscal, deficitul de protectie a populatiei ar putea stagna la acelasi nivel ingrijorator si impovarator pentru bugetul de stat, iar cresterea prognozata a penetrarii in PIB a asigurarilor de viata ar fi mult mai redusa.
Asigurarile de viata nu au beneficiat pana acum de deductibilitate fiscala, insa pensiile private facultative dispun de o deductibilitate de 400 euro atat pentru angajat cat si pentru angajator.