Pe de alta parte, nivelul actual al investitiilor in producerea de noi locuri de munca si in cercetare din UE a fost atins in SUA acum aproape 30 de ani.
Studiul arata ca obiectivul de crestere economica de 3% stabilit la Lisabona nu a fost atins si ca, mai mult, cresterea UE s-a situat sub cresterea inregistrata de SUA si China, cu toate ca a depasit-o pe cea a Japoniei.
Studiul ia in calcul tarile UE, mai putin ultimele doua intrate, Romania si Bulgaria. Autorii studiului au adaugat ca, in cazul in care s-ar fi luat in calcul Romania si Bulgaria, distanta economica ar fi fost si mai mare, adaugand ca institutiile europene „trebuie sa tina cont de aceasta distanta reala in deciziile strategice ce vor fi luate”.
Cresterea economica, locurile de munca si investitiile in cercetare au fost printre principalele teme de discutii pe agenda de la Lisabona, semnata de membrii UE in anul 2000.
Agenda economica a Summitului de la Lisabona avea ca obiectiv principal ca Europa sa devina cea mai importanta economie din lume pana in 2010, avand ca principal rival SUA.
Totusi, potrivit studiului Eurochambers, distanta dintre economiile SUA si UE s-a marit si mai mult din 2003, cand asociatia a prezentat primul raport comparativ al celor doua economii.
Aceast lucru se datoreaza faptului ca studiul din 2003 nu lua in calcul noii membri ai UE (cele 10 state care au aderat in 2004 – n.r.) care, in ciuda unei rate a PIB-ului mai bune, stateau prost in ceea ce priveste rata somajului si investitiile din cercetare
Concluzia raportului vine in contextul in care la intalnirea din aceasta saptamana a Consiliului European, unde vor fi prezenti sefii de stat si de guverne ai statelor membre si presedintele Comisiei Europene, analistii se asteapta sa fie trasa concluzia ca startegia de la Lisabona incepe sa dea rezultate, conform publicatiei EUObserver.com.
Raportul care va fi prezentat la intalnirea Consiliului European va pune accent pe cele 7 milioane de noi locuri de munca ce vor fi create in UE in perioada 2007-2008, ceea ce ar putea duce la o marire a ratei de angajare de la sub 64% in 2005 la aproape 66% pana la sfarsitul lui 2008.
Totusi, avand in vedere faptul ca principalul obiectiv al Agendei de la Lisabona este de a depasi economia SUA, Europa ar trebui sa inregistreze performante economice mult mai bune, mai spune studiul Eurochambers.
SUA a inregistrat in 2006 o rata de crestere a PIB-ului de 3,3 % in timp ce UE a inregistrat o rata de 2,9%, cea mai mare din 2000 incoace, a precizat studiul concluzionand ca daca PIB-ul UE ar creste in fiecare an cu un procent mai mult fata de cel al SUA, UE nu ar reusi sa atinga nivelul economic al SUA decat in 2045.
„Realizam cresterea economica sustinuta a UE, dar pentru a atinge nivelul economic al SUA pana in 2010, aceasta crestere ar trebui sa inregistreze performante economice puternice”, a comentat presedintele Eurochambers, Pierre Simon.