„Asiguratorii mentin serviciul RCA doar din dorinta de a castiga cota de piata si pentru a evita pierderea vreunui client prin refuzul incheierii unei polite. Tocmai de aceea societatile de asigurari sunt oarecum obligate sa lucreze si pe segmentul asigurarilor auto”, a afirmat Constantinescu intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca tarifele genereaza pierderi, dar pe de alta parte reprezentantii companiilor sunt constienti ca nu pot majora preturile din cauza puterii reduse de cumparare a populatiei.
La randul sau, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, a declarat ca in fiecare an nivelul daunelor platite de asiguratori a crescut cu 30%, ceea ce explica si costurile din ce in ce mai mari ale asigurarii.
Constantinescu a mai spus ca valoarea despagubirilor de vatamare corporala si morale este de asemenea din ce in ce mai mare.
Potrivit brokerilor din domeniu, nivelul maxim de despagubire pentru pagubele materiale va ajunge in 2010 la 750.000 euro, iar pentru vatamare corporala la 3,5 milioane euro.
In luna ianuarie, Cristian Constantinescu – seful UNSAR si director general la Allianz-Tiriac Asigurari – a estimat ca pierderile asiguratorilor provocate de politele RCA s-au ridicat anul trecut la 150 milioane de euro. Reprezentantul Uniqa Asigurari, Ileana Horvath, s-a aratat mai pesimist si a afirmat, tot atunci, ca pierderile provocate asiguratorilor de politele RCA se apropie de 300 milioane euro.
Asigurarile auto (RCA si CASCO) au o pondere de peste 50% in totalul asigurarilor generale, care la randul lor detin peste 75% din volumul subscrierilor la nivelul intregii piete.
UNSAR s-a constituit in 1994, ca organizatie profesionala. Uniunea are 26 membri care detin, conform datelor proprii, 95% din piata asigurarilor din Romania.