- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Urmeaza inca un an slab pentru sistemul bancar, dar creste concurenta

06 Jan, 09:24 • gecad.net
Evolutia de anul viitor a sistemului bancar va semana foarte bine cu cea din 2010: profitabilitatea ar putea ramane la fel de slaba, iar cresterea pe credite anemica. Diferenta dintre cei doi ani va fi insa cresterea competitiei, care ar putea aduce conditii mai bune de finantare pentru clienti, cred specialistii din sistem.
Urmeaza inca un an slab pentru sistemul bancar, dar creste concurenta

Punctul nevralgic al bancherilor de la inceputul crizei au fost creditele restante, care au fortat creditorii sa constituie provizioane importante si au facut totodata bancile reticente la a acorda noi imprumuturi si mult mai atente in privinta riscului.

Ultimele date din piata releva insa ca bancile reincep firav creditarea, lucru ce poate fi observat si la soldul imprumuturilor, care a inregistrat in noiembrie o crestere cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea s-ar putea accelera usor in 2011, potrivit reprezentantilor bancari.

Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD Soc Gen, a spus pentru DailyBusiness.ro ca in prezent exista cerere solvabila la nivelul segmentului corporate, iar persoanele fizice solvabile incep la randul lor sa solicite credite.

Directorul BRD este de parere ca nivelul creditelor la sold va creste in 2010 cu un ritm de pana la 10%, foarte aproape de acest nivel. Optiunile pe care bancherii le au la dispozitie pentru cresterea creditarii sunt gasirea de noi clienti solvabili sau refinantarea creditelor altor banci.

Si reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor sunt de parere ca soldul creditelor va creste la nivelul pietei cu circa 10% in acest an. Ritmul de crestere va putea fi insa mai bun ca in 2010 doar in conditiile unui reviriment al economiei, au comentat acestia pentru DailyBusiness.ro.

Bunescu de la BRD se asteapta ca bancile sa se concentreze destul de puternic pe gasirea de noi clienti. De altfel, cresterea imprumuturilor la sold in ultimul an s-a datorat usoarei revigorari a creditarii, a faptului ca imprumuturile noi au reusit sa acopere valoarea rambursarilor de credite.

Si Ion Dobrica, directorul corporate la Bancii Carpatica, spune ca in ultimul timp s-a simtit o revigorare a creditarii corporate. Banca sa se va concentra in 2011 pe gasirea de clienti solvabili si nu neparat pe refinantarea clientilor altor banci, urmand aceeasi strategie ca in 2010. In opinia sa, creditarea ar putea creste cu circa 10% in 2011.

In unele interventii recente, atat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania cat si Gabriel Cretu, directorul de retail al OTP Bank, sustineau opinii similare, potrivit carora creditarea a prins viteza in ultimul timp. Cretu a indicat chiar o dublare a creditelor retail oferite de banca in 2010 raportat la 2009. OTP s-a concentrat insa pe refinantarea imprumuturilor, clientii atrasi de la alte banci aducand circa 90% din creditele noi.

Pentru multe banci, repornirea creditarii este mai degraba un semn al acomodarii cu noile conditii de piata si nu neaparat o imbunatatire a situatiilor de bilant.

Astfel, seful Bancii Transilvania a mentionat ca restantele nu au ajuns inca la punctul maxim de crestere. La nivel de sistem cresterea restantelor si a provizioanelor constituite pentru acestea au adus sistemul bancar la o pierdere de circa 110 milioane euro in primele noua luni din 2010, rezultat mai slab decat in 2009, cand sistemul se afla pe profit.

Situatia restantelor s-a imbunatatit insa in cazul anumitor banci, in ultimul timp. Spre exemplu, directorul Carpatica spune ca restantele inregistrate de banca au cunoscut o scadere puternica in 2010 fata de 2009.

Situatia bancilor nu este insa atat de grava incat sa conduca la disparitia unora din jucatori, crede Petre Bunescu de la BRD. In opinia sa, bancile vor iesi mai bine sau mai rau din criza nu neaparat in functie de marimea lor, ci de cat au fost de prudente.

Conditii mai bune de credit pentru clienti, datorita cresterii competitiei

Privita prin prisma analistilor, piata bancara se vede oarecum similar. In opinia lor, refinantarile vor rotunji afacerile bancherilor in 2011.

Concurenta dintre banci va creste, una din cauze fiind Ordonanta 50, este de parere Aurelian Dochia. Indiferent care ar fi forma finala a OUG 50, clientii vechi ai bancilor vor avea posibilitatea de a se refinanta la costuri reduse, ceea ce ar putea creste substantial volumul refinantarilor.

Cresterea competitiei va obliga bancile sa flexibilize modul in care negociaza cu clientii.

„De exemplu, in situatia in care un client va primi o oferta mai atractiva de credit din partea concurentei, banca ar putea veni cu o contraoferta, pentru a isi pastra clientul. Daca pana acum bancile aveau formule stas de credit de refinantare, s-ar putea ca la anul sa devina mai maleabile si sa negocieze individual cu clientii, ca sa le poata oferi o solutie mai buna”, a spus Dochia.

Cu toate acestea, atrage atentia consultantul financiar Bogdan Baltazar, unele banci vor avea posibilitati limitate de negociere cu clientii, in conditiile in care au suferit deja pierderi si nu-si permit sa opereze cu costuri mici pentru clienti.

Bancile mari au rezistat cel mai bine crizei, in opinia lui Dochia, cu exceptia celor care s-au aflat inainte de criza intr-un proces de extindere rapida si nu au reusit sa isi amortizeze costurile odata ce au aparut dificultatile.

Potrivit unor jucatori din piata, bancile mici au rezultate mai proaste in criza, in special pe zona corporate, deoarece este suficient ca unul sau doua credite mari sa „sufere”, ca intregul portofoliu sa intre pe pierdere.

Restructurari de personal? Improbabil

2011 va semana foarte bine cu 2010 si din punct de vedere al disponibilizarilor de personal, potrivit specialistilor din piata. Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, spune ca bancile mari nu au mari motive pentru a recurge la concedieri anul viitor pentru ca majoritatea au fost profitabile in 2010.

De altfel, 2010 a fost un an calm din acest punct de vedere. Daca in 2009 din sistem au plecat circa 6.000 de persoane, in 2010 numarul angajatilor a ramas relativ constant.

Asadar, doar daca situatia bancilor se va inrautati foarte tare la anul, vor aparea si disponibilizari in sistem, dar mai intai bancile vor incerca sa faca relocari de personal. De asemenea, bancile care sufera in prezent pierderi substantiale ar putea recurge la restructurari.

In opinia lui Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD, bancile nu vor face disponibilizari de personal in 2011, scaderile de personal care s-au observat de la inceputul crizei la nivel de sistem fiind datorate in special plecarilor naturale si nu concedierilor.

„Multi dintre salariati s-au ocupat pe fondul crizei de restructurari de credite, asa incat bancile nu au avut motive sa disponibilizeze. In acest an speram la o revenire a creditarii, asa incat cred ca bancile nu vor face disponibilizari”, a mai spus acesta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top