- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Urmeaza inca un an slab pentru sistemul bancar, dar creste concurenta

06 Jan, 09:24 • gecad.net
Evolutia de anul viitor a sistemului bancar va semana foarte bine cu cea din 2010: profitabilitatea ar putea ramane la fel de slaba, iar cresterea pe credite anemica. Diferenta dintre cei doi ani va fi insa cresterea competitiei, care ar putea aduce conditii mai bune de finantare pentru clienti, cred specialistii din sistem.
Urmeaza inca un an slab pentru sistemul bancar, dar creste concurenta

Punctul nevralgic al bancherilor de la inceputul crizei au fost creditele restante, care au fortat creditorii sa constituie provizioane importante si au facut totodata bancile reticente la a acorda noi imprumuturi si mult mai atente in privinta riscului.

Ultimele date din piata releva insa ca bancile reincep firav creditarea, lucru ce poate fi observat si la soldul imprumuturilor, care a inregistrat in noiembrie o crestere cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea s-ar putea accelera usor in 2011, potrivit reprezentantilor bancari.

Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD Soc Gen, a spus pentru DailyBusiness.ro ca in prezent exista cerere solvabila la nivelul segmentului corporate, iar persoanele fizice solvabile incep la randul lor sa solicite credite.

Directorul BRD este de parere ca nivelul creditelor la sold va creste in 2010 cu un ritm de pana la 10%, foarte aproape de acest nivel. Optiunile pe care bancherii le au la dispozitie pentru cresterea creditarii sunt gasirea de noi clienti solvabili sau refinantarea creditelor altor banci.

Si reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor sunt de parere ca soldul creditelor va creste la nivelul pietei cu circa 10% in acest an. Ritmul de crestere va putea fi insa mai bun ca in 2010 doar in conditiile unui reviriment al economiei, au comentat acestia pentru DailyBusiness.ro.

Bunescu de la BRD se asteapta ca bancile sa se concentreze destul de puternic pe gasirea de noi clienti. De altfel, cresterea imprumuturilor la sold in ultimul an s-a datorat usoarei revigorari a creditarii, a faptului ca imprumuturile noi au reusit sa acopere valoarea rambursarilor de credite.

Si Ion Dobrica, directorul corporate la Bancii Carpatica, spune ca in ultimul timp s-a simtit o revigorare a creditarii corporate. Banca sa se va concentra in 2011 pe gasirea de clienti solvabili si nu neparat pe refinantarea clientilor altor banci, urmand aceeasi strategie ca in 2010. In opinia sa, creditarea ar putea creste cu circa 10% in 2011.

In unele interventii recente, atat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania cat si Gabriel Cretu, directorul de retail al OTP Bank, sustineau opinii similare, potrivit carora creditarea a prins viteza in ultimul timp. Cretu a indicat chiar o dublare a creditelor retail oferite de banca in 2010 raportat la 2009. OTP s-a concentrat insa pe refinantarea imprumuturilor, clientii atrasi de la alte banci aducand circa 90% din creditele noi.

Pentru multe banci, repornirea creditarii este mai degraba un semn al acomodarii cu noile conditii de piata si nu neaparat o imbunatatire a situatiilor de bilant.

Astfel, seful Bancii Transilvania a mentionat ca restantele nu au ajuns inca la punctul maxim de crestere. La nivel de sistem cresterea restantelor si a provizioanelor constituite pentru acestea au adus sistemul bancar la o pierdere de circa 110 milioane euro in primele noua luni din 2010, rezultat mai slab decat in 2009, cand sistemul se afla pe profit.

Situatia restantelor s-a imbunatatit insa in cazul anumitor banci, in ultimul timp. Spre exemplu, directorul Carpatica spune ca restantele inregistrate de banca au cunoscut o scadere puternica in 2010 fata de 2009.

Situatia bancilor nu este insa atat de grava incat sa conduca la disparitia unora din jucatori, crede Petre Bunescu de la BRD. In opinia sa, bancile vor iesi mai bine sau mai rau din criza nu neaparat in functie de marimea lor, ci de cat au fost de prudente.

Conditii mai bune de credit pentru clienti, datorita cresterii competitiei

Privita prin prisma analistilor, piata bancara se vede oarecum similar. In opinia lor, refinantarile vor rotunji afacerile bancherilor in 2011.

Concurenta dintre banci va creste, una din cauze fiind Ordonanta 50, este de parere Aurelian Dochia. Indiferent care ar fi forma finala a OUG 50, clientii vechi ai bancilor vor avea posibilitatea de a se refinanta la costuri reduse, ceea ce ar putea creste substantial volumul refinantarilor.

Cresterea competitiei va obliga bancile sa flexibilize modul in care negociaza cu clientii.

„De exemplu, in situatia in care un client va primi o oferta mai atractiva de credit din partea concurentei, banca ar putea veni cu o contraoferta, pentru a isi pastra clientul. Daca pana acum bancile aveau formule stas de credit de refinantare, s-ar putea ca la anul sa devina mai maleabile si sa negocieze individual cu clientii, ca sa le poata oferi o solutie mai buna”, a spus Dochia.

Cu toate acestea, atrage atentia consultantul financiar Bogdan Baltazar, unele banci vor avea posibilitati limitate de negociere cu clientii, in conditiile in care au suferit deja pierderi si nu-si permit sa opereze cu costuri mici pentru clienti.

Bancile mari au rezistat cel mai bine crizei, in opinia lui Dochia, cu exceptia celor care s-au aflat inainte de criza intr-un proces de extindere rapida si nu au reusit sa isi amortizeze costurile odata ce au aparut dificultatile.

Potrivit unor jucatori din piata, bancile mici au rezultate mai proaste in criza, in special pe zona corporate, deoarece este suficient ca unul sau doua credite mari sa „sufere”, ca intregul portofoliu sa intre pe pierdere.

Restructurari de personal? Improbabil

2011 va semana foarte bine cu 2010 si din punct de vedere al disponibilizarilor de personal, potrivit specialistilor din piata. Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, spune ca bancile mari nu au mari motive pentru a recurge la concedieri anul viitor pentru ca majoritatea au fost profitabile in 2010.

De altfel, 2010 a fost un an calm din acest punct de vedere. Daca in 2009 din sistem au plecat circa 6.000 de persoane, in 2010 numarul angajatilor a ramas relativ constant.

Asadar, doar daca situatia bancilor se va inrautati foarte tare la anul, vor aparea si disponibilizari in sistem, dar mai intai bancile vor incerca sa faca relocari de personal. De asemenea, bancile care sufera in prezent pierderi substantiale ar putea recurge la restructurari.

In opinia lui Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD, bancile nu vor face disponibilizari de personal in 2011, scaderile de personal care s-au observat de la inceputul crizei la nivel de sistem fiind datorate in special plecarilor naturale si nu concedierilor.

„Multi dintre salariati s-au ocupat pe fondul crizei de restructurari de credite, asa incat bancile nu au avut motive sa disponibilizeze. In acest an speram la o revenire a creditarii, asa incat cred ca bancile nu vor face disponibilizari”, a mai spus acesta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa