Leul a ajuns miercuri la un nou minim al ultimului an si jumatate, cotatia BNR urcand nesemnificativ fata de ziua anterioara, la 4,3627 lei/euro. Aceasta este cea mai mare cotatie din 30 iunie 2010, cand s-a atins maximul istoric de 4,3688 lei/euro.
„Presiunile de depreciere pe leu ar putea continua pe termen scurt, impingand euro inspre pragul de 4,4 lei, si eventual chiar dincolo de acesta daca BNR nu intervine pentru a calma aceasta miscare”, a declarat Claudiu Cazacu.
„Daca liderii europeni reusesc sa gaseasca o solutie pentru stabilizarea situatiei in Europa, [b]leul ar putea avea de castigat in a doua jumatate a anului[/b], revenind inspre 4,2 lei/euro. In lipsa acestui acord, calea deprecierii cursului ar ramane deschisa”, a adaugat analistul X-Trade Brokers.
Acesta a precizat ca deprecierea leului din ultima perioada inseamna si o reajustare a cotatiilor monedei nationale, care evoluase diferit fata de monedele din regiune in finalul lui 2011, cand cursul oficial a coborat sub 4,3 lei/euro.
„Vanzarile de euro generate de trecerea bancilor la standardele IFRS au indus o apreciere a monedei nationale care nu a putut fi sustinuta, si a fost reversata la inceput de ianuarie. In plus, [b]perspectiva pentru economia Romaniei in 2012 este de incetinire pana spre un ritm de 0,5-1%[/b]”, a comentat Cazacu.
El a mai amintit ca dobanda de politica monetara a fost coborata la 5,75%, „facand mai putin atractiva detinerea de lei prin prisma randamentelor obtinute la depozite, si tendinta ar putea sa fie de coborare in continuare”.
Si alti analisti estimeaza ca banca centrala va mai reduce dobanda cheie in acest an. Printre acestia se numara si analistii ING Bank, care se asteapta ca BNR [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ing-bank-rata-inflatiei-ar-putea-cobori-la-circa-1-5-in-trimestrul-doi-72586/]sa scada rata cheie[/url] cu inca 0,25 puncte procentuale la urmatoarea sedinta de politica monetara de pe 2 februarie.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, saptamana trecuta, cu 0,25 puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-vrea-sa-ajute-economia-si-sa-stimuleze-economisirea-72397/]de la 6% la 5,75% pe an[/url].
Aceasta scadere a dobanzii cheie este de natura sa contribuie nu numai la reluarea unei cresteri economice sanatoase, dar si la stimularea economisirii interne, inclusiv pentru a sprijini sustenabilitatea deficitului extern si a reduce dependenta de finantarile externe, potrivit raportului BNR.
Alti analisti chestionati de DailyBusiness.ro [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/leul-a-inceput-anul-cu-stangul-dar-se-pregateste-sa-recupereze-72561/]sunt mai optimisti[/url] in ceea ce priveste cursul leu/euro si se asteapta ca acesta sa isi revina in perioada urmatoare.