„Atunci cand America stranuta, omenirea face febra!”. Un celebru dicton ce si-a dovedit in 2008 inca o data valabilitatea. Criza financiara a inceput in Statele Unite si s-a extins apoi in intreaga lume. Artificiile „sub-prime”, creditele care au declansat „febra”, au dus America aproape de coma, criza economica fiind considerata, de unii analisti, drept cea mai ampla din istorie.
Rand pe rand, odata cu prabusirea SUA, cel mai mare consumator din lume, Europa, Asia, spectaculoasele economii emergente si chiar si „imuna” China au intrat in criza, recesiunea economica mondiala fiind o certitudine.
Acesta ar fi contextul in care Barack Obama este chemat sa resusciteze America, dupa ce planul Paulson, de salvare a sistemului financiar, a volatilizat peste 550 de miliarde de dolari (dintr-un total de 700 de miliarde dolari) fara ca business-ul bancar sa isi restarteze motoarele.
Cum va face asta? Dincolo de discursurile sale patriotice, mobilizatoare, ce i-au adus un urias capital de incredere, Obama fiind comparat cu idolul sau Abraham Lincoln, presedintele care a abolit sclavia si a pus practic bazele Americii moderne, cel de-al 44-lea presedinte american a propus zilele trecute Congresului un nou plan de masuri ce ar urma, de aceasta data, sa fie aplicate in economia reala.
Planul, ce urmeaza a fi votat de Congres pana la mijlocul lunii februarie, include, pe de o parte, un pachet fiscal, ce vizeaza scaderi de impozite de 275 miliarde dolari, iar pe de alta, investitii masive in infrastructura si in sustinerea industriei auto, de 550 de miliarde de dolari.
Masurile fiscale vizeaza peste 95% dintre contribuabili, iar scopul este de a evita acumularea unor noi datorii si a stimula consumul. In ceea ce priveste companiile, acestea ar urma sa primeasca facilitati fiscale care sa le permita sa salveze si sa infiinteze intre 3 si 4 milioane de locuri de munca, in conditiile in care somajul in Statele Unite a ajuns, in decembrie, la 7,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani. Peste 2,6 milioane de americani si-au pierdut anul trecut locurile de munca.
Pentru a facilita crearea de noi joburi, Obama si-a propus sa investeasca masiv in infrastructura, de la constructia de drumuri, la cai ferate, locuinte, scoli si alte obiective sociale.
[quote=Barack Obama]Infrastructura va fi prioritatea noastra. Vom investi in reconstructia Americii, vom angrena toate resursele pentru a scoate economia din criza[/quote]
„Asemenea proiecte ar putea viza in special companii americane, un plan de infrastructura cu o asemenea amploare va atrage deopotriva jucatori locali si straini. Acest lucru este valabil cu atat mai mult cu cat Obama urmareste sa promoveze eficienta din punct de vedere al costurilor”, a declarat Greg Pellegrino, lider pe sectorul public la nivel global in cadrul companiei de consultanta Deloitte.
Planul lui Obama include, de asemenea, investitii in sectorul energetic, noul presedinte fiind un adept al energiei ecologice, motiv pentru care vor fi alocate 54 miliarde de dolari, dar si in stiinta si tehnologie, sector ce va beneficia de subventii de 16 miliarde de dolari.
Obama si-a trecut pe lista de prioritati si industria auto, careia i-ar putea oferi cele 25 de miliarde de dolari cerute, cu conditia ca gigantii din Detroit, GM, Ford si Chrysler sa isi regandeasca productia si sa lanseze modele ecologice.
„Pachetul de stimulente va spori cheltuielile pe produse de import si va conduce la revitalizarea pietei americane. Orice redresare a puterii de cumparare este veste buna, putand chiar revitaliza turismul si investitiile straine”, considera Greg Pellegrino, expert la Deloitte.
„Acest plan este primul pas esential al unei actiuni concertate pentru crearea si salvarea a 3-4 milioane de locuri de munca, pentru stimularea economiei si lansarea unui proces prin care sa asiguram intrarea economiei in secolul XXI”, a declarat Kirstin Brost, purtatoare de cuvant a uneia dintre comisiile economice ale Camerei Reprezentantilor.
Daca acest proiect ar fi aprobat, ar fi unul dintre cele mai masive planuri de relansare in termeni financiari de la New Deal al lui Franklin Delano Roosevelt, din anii ’30, a scris Washington Post.
Care sunt sansele de reusita?
Sondajele de opinie ii acorda noului presedinte o sustinere aproape unanima, atata in SUA, cat si pe plan international. BBC nota zilele trecute, in urma unui sondaj propriu realizat in 17 tari, ca increderea in Obama depaseste o medie de 67%. Numai in Japonia si Rusia mai putin de 50% dintre cei intervievati impartasesc aceasta pozitie.
Dincolo de optimismul cvasi-general, planul lui Obama este privit cu circumspectie de multi specialisti.
Financial Times a scris recent ca fara un nou cadru legislativ adaptat noilor realitati, infuzia din sectorul constructiilor, dublata de o relaxare a creditarii, ar putea determina, in cel mai rau caz, o noua apreciere fara fundamente a pietei imobiliare.
Expertii estimeaza astfel ca fara un control real al efectelor masurilor luate, banii se vor „topi” in economie, la fel ca in sistemul financiar, unde fondurile injectate prin Planul Paulson au spalat o serie de active „toxice”, dar nu au taiat din radacini cancerul speculativ.
Omul de afaceri George Soros a declarat recent, intr-un interviu acordat Der Spiegel, ca Obama trebuie sa fie constient de astfel de lucruri si sa ia masuri pentru a tine in frau derapajele inerente ce vor aparea.
„Pietele financiare se afla sub o mare presiune din cauza lipsei unei coordonari eficiente in aceasta perioada de tranzitie. In urmatoarele doua luni se va atinge apogeul dezastrului. De succesul viitoarelor actiuni va depinde cat de mult va mai dura aceasta criza”, a spus celebrul om de afaceri.
Temeri exista si in cancelariile occidentale, unde planul lui Obama este disecat la rece, calculandu-se efectele pe care acesta il va avea asupra intregii economii mondiale.
[quote= Bernard Kouchner, ministrul francez de Externe]Obama nu va avea la dispozitie o bagheta magica[/quote]
Cancelarul german Angela Merkel declara zilele trecute, ca are „mari asteptari” in ceea ce il priveste pe noul presedinte american Barack Obama, pentru stabilirea unei noi arhitecturi financiare. Ea a avertizat, insa, Statele Unite ca vor exista „discutii serioase” daca intentioneaza sa sustina pe termen lung industria auto, ajutoarele fiind privite ca o incalcare a tratatelor internationale de comert.
„Ii dorim sa aiba abilitatea si norocul pentru a repune in functiune economia americana, pentru ca, in calitate de cea mai mare economie a lumii, ea este cheia pentru depasirea crizei”, a spus Merkel.
Ministrul francez de externe Bernard Kouchner aprecia, de asemenea, ca noul presedinte american Barack Obama va beneficia de o „stare de gratie”, dar ca nu are o „bagheta magica” pentru a rezolva toate problemele.
Edificatoare privind insa optimismul general determinat de instalarea noii administratii americane este declaratia premierului spaniol, Jose Zapatero.
„Dupa parerea mea, criza economica ar putea fi mai scurta decat prevazut, daca noua administratie Obama va fi privita cu incredere (…) un sentiment de siguranta a celei mai mari puteri din lume poate ajuta”, a declarat luni Zapatero.
„Am putea inregistra o relansare mai repede decat prevazusem, trebuie sa existe incredere, pentru ca bazele economiei mondiale sunt destul de bune”, a subliniat seful guvernului socialist spaniol, intr-un interviu acordat postului privat de radio Cadena Ser.
Un plan Obama pentru Romania
In Romania, instalarea lui Obama la Casa Alba este privita cu optimism de specialisti.
„Traditional, pietele internationale si-au setat ceasurile pe ritmul american si cred ca putem presupune ca aceasta tara va da, in cele din urma, tonul redresarii internationale”, a spus George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.
„Chiar daca noua conducere de la Washington se va concentra la inceput pe problemele locale, mult mai urgente, deciziile de aici vor avea mai devreme sau mai tarziu ecou international. Fara indoiala, Romania va vedea beneficiile unei Americi mai deschise, prin consolidarea relatiilor comerciale si realizarea de noi investitii”, a adaugat Mucibabici.
Oamenii de afaceri spera ca masurile anuntate de noul presedinte american sa ii inspire si pe oficialii de la Bucuresti.
„Ca sa pui la cale un plan precum cel preconizat de Obama, iti trebuie consens national, iti trebuie acea emulatie extraordinara pe care o simtim in America, iti trebuie oameni politici responsabili. La noi, desi criza e tot mai puternica, nu avem un plan concret anti-criza, nu avem nici macar o viziune. Poate fenomenul Obama o sa responsabilizeze clasa politica, pentru ca noi, mediul de afaceri, am inaintat propuneri anti-criza de multa vreme”, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.