In timp ce presedintele BVB asteapta rezultate concrete in legatura cu pregatirea listarii „granzilor” din energie, analistii spun ca drumul de la declaratii pana la realitate e presarat cu multe promisiuni electorale.
Confruntata cu o lichiditate „falimentara”, de circa 10 milioane de euro zilnic, similara celei de acum 2-3 ani, si cu un volum de tranzactii tot mai mic, Bursa de Valori Bucuresti a ajuns sa traiasca din sperante. IPO-ul Transgaz (oferta publica initiala – n.r.) este privit drept colacul de salvare pentru piata de capital romaneasca in acest an, iar anuntatele listari la bursa ale „perlelor” din domeniul energetic, precum Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, incearca sa sustina optimismul tot mai subred al oficialilor BVB in fata unei realitati neconforme cu estimarile anterioare.
Dupa ce ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ieri ca pregateste pentru 2008 lansarea ofertelor publice initiale pentru cele mai importante societati energetice, reactiile din piata au fost mai degraba circumspecte, dar cu un licar de speranta. Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, a declarat, pentru DailyBusiness, ca asteapta si spera ca declaratiile lui Vosganian sa nu fie doar simple vorbe.
„Ministrul Vosganian a mai amintit si in trecut de aceste oferte. Sper sa vedem lucrurile realizate si de la declaratii sa se treaca la fapte. Voi incerca sa discut cu el si cu cei de la AVAS, pentru a stabili concret cate dintre aceste IPO-uri pot fi lansate in 2008”, a declarat Stoica.
Referindu-se la impactul unei listari masive a companiilor energetice pe piata de capital, Stoica spune ca acestea ar reprezenta o adevarata „gura de oxigen” pentru bursa de valori.
„O listare a companiilor energetice va determina un impact puternic asupra lichiditatii si numarului tranzactiilor, reusind sa atraga tot mai multi investitori. IPO-urile intr-adevar atrag foarte multe investitii si, din pacate, anul acesta avem doar unul singur, cel al Transgaz. Sper ca in 2008 sa le avem pe cele promise”, a mai spus Stoica.
Ministrul Varujan Vosganian a declarat ieri ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si unele unitati termoelectrice sunt pregatite de privatizare, iar piata de capital va fi cea mai buna platforma.
„Consider ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor fi cele mai pregatite pentru listarea la bursa, dar si Romgaz este pregatit de listare, in privinta interesului de piata si a rezultatelor finale. Incercam sa listam pe bursa si unitati termoelectrice, pentru atragerea de investitii, dar si a SNLO. Nu trebuie sa avem nici o ezitare in a lista sectorul energetic la bursa”, a declarat Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei si Finantelor a precizat ca, pana la finele anului, va realiza, impreuna cu conducerea AVAS, lista societatilor care vor fi privatizate in 2008.
„Cea mai pregatita este Hidroelectrica, acolo unde speram sa obtinem un pret foarte bun. Cred ca cea mai buna metoda de privatizare va fi lansarea de oferte publice initiale, urmand ca privatizarea sa aiba loc apoi pe piata de capital”, a declarat Vosganian.
Analistii economici: De la politica la realitate e cale lunga
Analistii economici chestionati de DailyBusiness nu sunt foarte convinsi ca declaratiile lui Vosganian isi vor gasi corespondent in realitate.
Analistul Cristian Dinulescu spune ca de la vorbe pana la fapte este cale lunga, in timp ce Radu Limpede crede ca o privatizare prin intermediul bursei va fi dificil de realizat. In ceea ce priveste impactul pe bursa, ambii analisti sunt de acord – Bursa de Valori Bucuresti, aflata intr-o criza profunda de atractivitate, ar putea sa „renasca din propria cenusa” urmare a listarii marilor firme din domeniul energiei.
„Declaratiile lui Vosganian nu sunt primele si probabil nici ultimele pe acest subiect. Diferenta de la vorbe la fapte este insa problema, mai cu seama ca trecem printr-o perioada electorala”, a declarat analistul Cristian Dinulescu.
„Dincolo de vorbe, exista o realitate evidenta. Anul acesta avem un singur IPO, in timp ce in tarile din jur sunt cu zecile. Este nevoie de astfel de instrumente pe piata de capital. Acestea ar putea relansa bursa din perioada neagra prin care trece”, a mai spus analistul.
Radu Limpede avertizeaza ca declaratiile lui Vosganian trebuie privite cu o doza de circumspectie. „Sa vedem mai intai cate dintre aceste societati energetice sunt pregatite in mod real de privatizare. In plus, una e sa listezi 10% din actiuni si alta sa vinzi pachetele majoritare pe bursa. IPO-ul Transgaz, din acest sfarsit de an, va reprezenta, din acest punct de vedere, un experiment care va reliefa in mod concret capacitatea autoritatilor de a gestiona astfel de campanii. Daca vor reusi, va insemna ca 2008 va aduce un reviriment pe bursa, atat de asteptat in conditiile concurentei tot mai acerbe manifestata de celelalte burse regionale”, a mai spus analistul.
Transgaz s-ar putea lista la Bursa in luna februarie 2008
Compania de transport de gaze naturale Transgaz Medias se va lista la Bursa de Valori Bucuresti in luna februarie 2008, a estimat marti directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.
Perioada de desfasurare a ofertei publice de vanzare de actiuni Transgaz (IPO) se va desfasura intre 26 noiembrie-7 decembrie 2007, perioada in care investitorii pot subscrie 1,177 milioane actiuni, la pretul de 191,92 lei pe actiune.
„In oferta publica Transgaz se vor folosi in premiera in Romania drepturile de alocare, tranzactionarea propriu-zisa a acerstora urmand sa inceapa la aproximativ trei zile de la data decontarii. In acest mod, investitorii nu vor mai trebui sa stea cu banii blocati timp de doua luni pana la listarea actiunilor si vor putea lichidiza investitia chiar anul acesta”, a precizat Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital&Investment (RCI), compania care va gestiona listarea IPO-ului Transgaz.
Oferta este impartita in doua transe: 60% din numarul de actiuni vor fi oferite investitorilor mari, ce vor subscrie peste 500.000 lei iar restul va fi destinat subscrierilor sub aceasta suma.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a declarat, referindu-se la IPO-ul Transgaz, ca se asteapta ca oferta sa fie suprasubscrisa si ca este posibil ca, urmare a interesului major din piata, sa fie listate si alte pachete de actiuni.
„Exista o asteptare reala in piata pentru aceste titluri. Poate asa se justifica macar in parte si lipsa de lichiditate de pe piata de capital. Toata lumea se asteapta ca Transgaz sa aiba performante similare cu Transelectrica, care, in momentul listarii, a avut o crestere importanta”, a spus Vosganian.
Din IPO-ul Transgaz s-ar putea colecta peste 60 de milioane de euro, bani ce vor fi investiti in reabilitarea si extinderea retelei.