De asemenea, totalul obligatiilor fiscale catre ANAF a reprezentat in perioada 1 ianuarie ? 31 mai 2010, aproape 4 mld. lei (circa 1 mld.euro). In aceeasi perioada, s-au aplicat masuri asiguratorii in valoare de 2,7 mld. lei.
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, a precizat ca Guvernul a aprobat saptamana trecuta o ordonanta de urgenta privind unele masui de combatere a evaziunii fiscale, in care sunt atinse diverse zone in care evaziunea fiscala este la nivelul cel mai ridicat.
Aceasta lege urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial in cateva zile, in prezent reprezentantii Ministerului Finantelor Publice fiind in discutii cu Comisia Europeana.
Zonele principale de evaziune fiscala sunt produse accizabile (tigari, alcool si produse petroliere) si produsele din comertul intracomunitar (in special produse alimentare, care intra in Romania si care nu au taxe si ajung in diverse locatii unde se vand fara documente legale, fara bon fiscal, fara factura).
„Suntem in discutii cu Uniunea Europeana atat vis-a-vis de taxarea inversa, cat si de obligativitatea inregistrarii, garantarii si platii pentru anumite grupe de produse”, a declarat Vladescu..
„Suntem in acest moment in faza de a pune in functiune noile norme privind antrepozitele fiscale si aici principala masura este cea a limitarii drastice a numarului de antrepozite de depozitare, raman antrepozitele de productie. Producatorii care sunt bine identificabili, solid implementati in Romania fara risc de evaziune fiscala au dreptul de a avea antrepozite de depozitare pentru produse petroliere si produse din tutun”, a adaugat Vladescu.
De asemenea, el a mentionat ca in zona duty-free-urilor exista masuri de limitare a posibilitatii de evaziune fiscala. „Practic, dutty-free-urile nu dispar doar ca vor plati taxele anticipat si le vor recupera facand dovada iesirii marfurilor din tara”, a subliniat ministrul Finantelor.
De asemenea, in perioada mentionata, a luat avant si combaterea contrabanderi cu tigari.
Astfel, in primele cinci luni ale acestui an au fost realizate capturi de 145,03 mil. de tigarete (7,25 mil. pachete), reprezentand 60% din volumul total de tigarete confiscate anul trecut, de 240,06 mil. bucati (7,25 mil. pachete), conform datelor Ministerului Administratiei si Internelor.