Anul trecut, exporturile catre Turcia au scazut cu 34%, in timp ce importurile s-au contractat cu 47% fata de nivelul atins in 2008, potrivit sursei citate.
„Pentru 2010 ne-am propus o resuscitare a cifrei de afaceri dintre Romania si Turcia, iar cresterea pe care o prefiguram este de aproximativ 20%. In Turcia masurile anticriza au fost luate ferm, iar situatia economica este acum foarte stabila. Capitalul turc este interesat de Romania, lucru care va fi vizibil in urmatoarea perioada”, a declarat Omer Susli, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD).
In prezent investitiile majore ale companiilor cu capital turc in Romania sunt in sectorul bancar, constructii, productie, sau retail. „Desi a fost un an mai slab pentru toata lumea, la sfarsitul lui 2009 investita totala in Romania a ajuns la peste 3 miliarde euro”, a precizat Omer Susli.
Sectoarele pe care se realizeaza cele mai importante cifre de afaceri intre cele doua tari sunt: metalele si produse din metal, masini, aparate si echipamente electrice, petrochimie, vehicule si echipamente de transport, textile. Cele 5 sectoare reprezinta peste 50% din schimburile comerciale dintre cele doua tari.
Pana in 2012 cifra de afaceri a business-ului romano-turc va ajunge la 8 miliarde de euro, conform estimarilor Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci.
TIAD este asociatia patronala a oamenilor de afaceri turci din Romania, infiintata in 1993, care numara in prezent 150 de membri. TIAD grupeaza companii importante cu capital turc, din zone de business precum cel bancar, asigurari, sanatate, productie, constructii, retail. Cifra de afaceri a companiilor membre TIAD in 2009 a depasit 4 miliarde de euro.