„A fost un rezultat foarte bun pentru noi. Atat pe standarde internationalede contabilitate, cat si pe standarde romanesti, avem o solvabilitate peste 10%”, a declarat van Groningen, citat de Mediafax.
„Nu va fi nevoie de capital suplimentar. Am facut si noi testele interne, iar pe unele aspecte am fost chiar mai conservatori decat cei de la banca centrala”, a adaugat acesta.
Presedintele Raiffeisen a aratat ca provizioanele au crescut in acelasi ritm cu media pietei in primele 3 luni ale anului, dar rata solvabilitatii a ramas inalta, si a mentionat ca banca are oricum resurse suficiente pentru a-si majora capitalurile proprii.
„Provizioanele au crescut foarte mult in decembrie-ianuarie, cand s-a depreciat leul, iar in rest au fost stabile”, a spus oficialul Raiffeisen
Potrivit lui van Groningen, banca avea la sfarsitul primului trimestru o solvabilitate pe standarde internationale de raportare (IFRS) de peste 12%.
„Anul trecut am avut un profit de 160 milioane euro, din care am acordat dividende de 50 milioane de euro, deci ne mai raman in capitalurile proprii inca 110 milioane euro”, a adaugat presedintele Raiffeisen.
Potrivit unor surse bancare, testele de stres realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pe baza datelor financiare de la sfarsitul anului trecut indica o nevoie de capital suplimentar pentru bancile comerciale de cel mult un miliard de euro, odata cu majorarea, in luna septembrie, a limitei de solvabilitate de la 8% la 10%.
BNR s-a angajat, atat in acordul cu FMI, cat si in cel semnat cu Uniunea Europeana, sa determine necesarul de capital suplimentar pentru bancile comerciale, pe baza testelor de stres, astfel incat sa se asigure ca rata de solvabilitate a fiecarei institutii va fi mentinuta peste 10%, nivel cu doua puncte procentuale peste limita minima legala in vigoare, de 8%.
Potrivit acordului cu FMI, testele de stres vor fi aplicate tuturor bancilor care au o cota de piata pe active de peste 1%, precum si institutiilor de credit mai mici, selectate pe baza calitatii si vulnerabilitatii portofoliilor de credit, evolutia imprumuturilor neperformante in ultimul an si rata actuala a solvabilitatii.