El a precizat ca sumele au fost calculate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In opinia lui Vasilescu, scaderea vitezei de rotatie a banilor este explicata pe de o parte de [b]”saracirea” statelor dezvoltate[/b] si, pe de alta parte, de faptul ca marile companii asteapta terminarea ciclului economic actual pentru a investi, informeaza Mediafax.
„[b]Banii s-au cam retras de pe planeta. Sunt la adapost. Companiile americane stau pe galeti de bani, dar nu investesc[/b]”, a spus Vasilescu.
Oficialul BNR a catalogat ciclurile economice din punct de vedere al exploziilor tehnologice. El a amintit ca in istorie primul ciclu a inceput in 1720 cu o mare criza financiara urmat de investitii in stiintele fundamentale. Penultimul ciclu s-a incheiat cu primul razboi mondial, iar aceasta criza inchide ultimul ciclu economic.
„In momentul de fata, spuneti-mi dumneavoastra ce tehnologii explodeaza? De-asta spun ca se incheie un ciclu”, a explicat Vasilescu.
El a aratat ca si [b]populatia trebuie sa se obisnuiasca cu gandul ca se intra intr-un nou ciclu economic, intr-o noua normalitate[/b], diferita de cea cu care a fost obisnuita pana acum.
„In vara asta eram la Paris si, intr-o piata de pe langa Opera, am auzit tangouri celebre si oameni de toate varstele dansau. Si am zis, iata, oamenii sunt in criza, criza e prezenta la Paris, peste tot in magazine, restaurante, dar oamenii incep sa caute o noua normalitate. Va trebui sa ne trezim si noi si va trebui sa cautam o alta normalitate”, a povestit Vasilescu.
In Romania, noua nornalitate pleaca de la economisirea interna a societatii romanesti, atat la niveltul populatiei, cat si la nivelul companiilor si institutiilor statului, a mai spus Vasilescu.