- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vasilescu: Nu cred ca noua prognoza a BNR privind inflatia de la sfarsitul acestui an va depasi 5%

12 Apr, 18:15 • Redactia DailyBusiness
BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie pentru finele acestui an, de la 3,6% cat a anuntat in februarie, dar noua estimare nu va depasi 5%, a declarat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu (foto).
Vasilescu: Nu cred ca noua prognoza a BNR privind inflatia de la sfarsitul acestui an va depasi 5%

„Noi vom da in luna mai o noua porgnoza de inflatie, nu stiu cat va fi, dar nu cred ca va fi mai mare de 5% pentru finele anului. Saltul fata de nivelul actual prognozat, de 3,6%, are loc in conditiile speciale ale acestui an, cand pretul petrolului creste, pretul alimentelor pe plan international creste si cand sunt foarte multe perturbari si turbulente”, a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

Intrebat daca noua prognoza include si posibile cresteri de preturi la energie electrica si gaze, el a raspuns: „normal”.

Vasilescu a reiterat ca statul poate schimba preturile administrate in orice moment, iar BNR nu poate prevede aceste modificari.

El considera ca inflatia nu este una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei in momentul de fata pentru ca este mai mult statistica decat realista.

„Avem o inflatie statistica, atipica. Avem o inflatie determinata in primul rand de masura de anul trecut privind trecerea la TVA de 24%, un efect existent pe 12 luni. Sigur ca a fost un soc in iulie 2010, care a dus inflatia in sus cu 2,58% dintr-o data, intr-o luna, dar dupa acesta efectul a fost continuat la bani marunti, deci 12 luni de influente in rata inflatiei. Pe alta parte, din 11.000 – 12.000 de produse pe care le urmareste statistica, practic 6 produse produc inflatia. Asta nu inseamna inflatie. Definitia inflatiei este cresterea generalizata a preturilor de consum. Și unde este cresterea generalizata? Luati produse intregi, de exemplu carnea, energia termica, care nu s-au scumpit”, a spus Vasilescu.

Intrebat ce se poate face pentru ca datele sa reflecte cu adevarat inflatia, Vasilescu a mentionat ca BNR arata mereu spre legume-fructe-oua, produse cu preturi volatile pe care nu le putem urmari banca centrala, ci numai o piata concurentiala, care sa functioneze, cu institutii care sa functioneze.

„Numai o asemenea cale ar putea sa reduca aceasta inflatie. Binenteles ca de jumatate de inflatie vom scapa dupa ce trece efectul TVA-ului de 24%”, a spus oficialul BNR.

El considera ca inflatia din Romania are doua componente majore, una structurala si una emotionala.

„Al doilea motiv este legate de primul. Exista trambite si surle care anticipeaza preturi mari. De pilda la paine s-a batut toba toata luna ianuarie ca in martie vor creste preturile cu 30%. Iata ca a trecut si martie, preturile nu au crescut cu 30%, dar o influenta tot a avut aceasta zarva, iar preturile au crescut cu peste 1%. Asta se intampla cu sensibilitatea noastra la preturi”, a continuat oficialul bancii centrale.

Consilierul guvernatorului BNR a precizat ca partea structurala din inflatie se refera si la comportamentul pietelor din Romania, care au disfunctionalitati.

„Pietele din Romania au disfunctionalitati. Nu putem sa spunem ca nu sunt functionale, pentru ca ele au facut progrese mari de functionalitate in perioada in care am pregatit aderarea la UE. Problema este ca nu avem o functionalitate competitiva”, a mai afirmat Vasilescu.

Intrebat despre cum va fi afectata creditabilitatea BNR, el a spus ca institutia nu si-a propus niciodata sa tinteasca inflatia.

„Tinta de inflatie este rezultata din traducere, este un reper. Asa ar trebui sa fie, dar nu suna bine sa spui reperul inflatiei. Este un reper pe care BNR, in urma calculelor econometrice, il arata tarii. Asta este inflatia pe care in mod normal tara asta ar trebui sa o faca. Daca suntem in stare sa o facem, o facem, dar nu este tinta Bancii Nationale. Nu rateaza Banca Nationala niciun fel de tinta. Acesta este reperul pe care il arata tarii: asta trebuie sa il facem. Nu il facem, inseamna ca nu am realizat o rata a inflatiei care sa corespunda posibilitatilor reale ale Romaniei”, a concluzionat Vasilescu.

BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3%, plus sau minus un punct procentual, iar pentru sfarsitul anului cea mai recenta estimare a bancii centrale era de 3,6%, fata de 3,4% prognoza publicata in noiembrie 2010.

De altfel, si FMI a revizuit in nurcare estimarea privind inflatia la finele anului, de la 3,7% la 4%, la limita superioara a intervalului tintit de BNR. Pentru 2012, FMI anticipeaza o temeperare a cresterii preturilor la 3%.

Potrivit datelor anuntate, luni, de Institutul National de Statistica, inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6% in principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si combustibililor.

Guvernul a majorat TVA, la 1 iulie 2010, de la 19% la 24%, pentru reducerea deficitului bugetar, dupa ce Curtea Constitutionala a respins masura propusa anterior, de scadere a pensiilor cu 15%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim să plecăm. Nu a fost niciodată un concurs de popularitate”
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim ...
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David i-a luat funcția
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David ...
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...