- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vasilescu: Nu cred ca noua prognoza a BNR privind inflatia de la sfarsitul acestui an va depasi 5%

12 Apr, 18:15 • Redactia DailyBusiness
BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie pentru finele acestui an, de la 3,6% cat a anuntat in februarie, dar noua estimare nu va depasi 5%, a declarat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu (foto).
Vasilescu: Nu cred ca noua prognoza a BNR privind inflatia de la sfarsitul acestui an va depasi 5%

„Noi vom da in luna mai o noua porgnoza de inflatie, nu stiu cat va fi, dar nu cred ca va fi mai mare de 5% pentru finele anului. Saltul fata de nivelul actual prognozat, de 3,6%, are loc in conditiile speciale ale acestui an, cand pretul petrolului creste, pretul alimentelor pe plan international creste si cand sunt foarte multe perturbari si turbulente”, a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

Intrebat daca noua prognoza include si posibile cresteri de preturi la energie electrica si gaze, el a raspuns: „normal”.

Vasilescu a reiterat ca statul poate schimba preturile administrate in orice moment, iar BNR nu poate prevede aceste modificari.

El considera ca inflatia nu este una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei in momentul de fata pentru ca este mai mult statistica decat realista.

„Avem o inflatie statistica, atipica. Avem o inflatie determinata in primul rand de masura de anul trecut privind trecerea la TVA de 24%, un efect existent pe 12 luni. Sigur ca a fost un soc in iulie 2010, care a dus inflatia in sus cu 2,58% dintr-o data, intr-o luna, dar dupa acesta efectul a fost continuat la bani marunti, deci 12 luni de influente in rata inflatiei. Pe alta parte, din 11.000 – 12.000 de produse pe care le urmareste statistica, practic 6 produse produc inflatia. Asta nu inseamna inflatie. Definitia inflatiei este cresterea generalizata a preturilor de consum. Și unde este cresterea generalizata? Luati produse intregi, de exemplu carnea, energia termica, care nu s-au scumpit”, a spus Vasilescu.

Intrebat ce se poate face pentru ca datele sa reflecte cu adevarat inflatia, Vasilescu a mentionat ca BNR arata mereu spre legume-fructe-oua, produse cu preturi volatile pe care nu le putem urmari banca centrala, ci numai o piata concurentiala, care sa functioneze, cu institutii care sa functioneze.

„Numai o asemenea cale ar putea sa reduca aceasta inflatie. Binenteles ca de jumatate de inflatie vom scapa dupa ce trece efectul TVA-ului de 24%”, a spus oficialul BNR.

El considera ca inflatia din Romania are doua componente majore, una structurala si una emotionala.

„Al doilea motiv este legate de primul. Exista trambite si surle care anticipeaza preturi mari. De pilda la paine s-a batut toba toata luna ianuarie ca in martie vor creste preturile cu 30%. Iata ca a trecut si martie, preturile nu au crescut cu 30%, dar o influenta tot a avut aceasta zarva, iar preturile au crescut cu peste 1%. Asta se intampla cu sensibilitatea noastra la preturi”, a continuat oficialul bancii centrale.

Consilierul guvernatorului BNR a precizat ca partea structurala din inflatie se refera si la comportamentul pietelor din Romania, care au disfunctionalitati.

„Pietele din Romania au disfunctionalitati. Nu putem sa spunem ca nu sunt functionale, pentru ca ele au facut progrese mari de functionalitate in perioada in care am pregatit aderarea la UE. Problema este ca nu avem o functionalitate competitiva”, a mai afirmat Vasilescu.

Intrebat despre cum va fi afectata creditabilitatea BNR, el a spus ca institutia nu si-a propus niciodata sa tinteasca inflatia.

„Tinta de inflatie este rezultata din traducere, este un reper. Asa ar trebui sa fie, dar nu suna bine sa spui reperul inflatiei. Este un reper pe care BNR, in urma calculelor econometrice, il arata tarii. Asta este inflatia pe care in mod normal tara asta ar trebui sa o faca. Daca suntem in stare sa o facem, o facem, dar nu este tinta Bancii Nationale. Nu rateaza Banca Nationala niciun fel de tinta. Acesta este reperul pe care il arata tarii: asta trebuie sa il facem. Nu il facem, inseamna ca nu am realizat o rata a inflatiei care sa corespunda posibilitatilor reale ale Romaniei”, a concluzionat Vasilescu.

BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3%, plus sau minus un punct procentual, iar pentru sfarsitul anului cea mai recenta estimare a bancii centrale era de 3,6%, fata de 3,4% prognoza publicata in noiembrie 2010.

De altfel, si FMI a revizuit in nurcare estimarea privind inflatia la finele anului, de la 3,7% la 4%, la limita superioara a intervalului tintit de BNR. Pentru 2012, FMI anticipeaza o temeperare a cresterii preturilor la 3%.

Potrivit datelor anuntate, luni, de Institutul National de Statistica, inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6% in principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si combustibililor.

Guvernul a majorat TVA, la 1 iulie 2010, de la 19% la 24%, pentru reducerea deficitului bugetar, dupa ce Curtea Constitutionala a respins masura propusa anterior, de scadere a pensiilor cu 15%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa