„Era normal ca la aceasta prognoza sa se faca o socoteala aritmetica. S-a adunat la TVA impactul de 4,2% din TVA si s-a scazut la produsele unde nu a fost modificata”, a spus Vasilescu, citat de Mediafax.
„Nu aveam cum sa aducem si considerente psihologice, care, dupa parerea mea, vor interveni puternic. TVA in sine, prin crestere, inhiba consumul si la aceasta se adauga scaderea cu 25% a salariilor la 1,4 milioane persoane. O sa vedeti ca cei care au anuntat majorari de preturi se vor razgandi”, a adaugat reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
El a reiterat ca inflatia produsa de majorarea TVA nu este un fenomen monetar, iar in aceste conditii nu este necesara o majorare a dobanzii de politica monetara.
Intrebat ce dobanzi ar trebui sa practice la lei bancile comerciale pentru a pastra in depozite economiile populatiei, care a aflat ca noua prognoza de inflatie este de 8%, Vasilescu a raspuns ca fiecare institutie de credit va stabili in raport cu conditiile din piata, evitand sa indemne catre o crestere a ratelor.
El a aratat ca, desi prognoza ar putea indica o rata reala negativa a dobanzilor practicate de banci in acest moment, faptul ca inflatia finala va fi mai jos de 8% ar putea schimba lucrurile.
Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru 2010 stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA la 24%.