„Exista o puternica presiune din partea PDL pentru diminuarea cotei unice. Presiunile se analizeaza si, in masura in care reusim sa compensam pierderea estimata de 7-9 miliarde lei anual, prin diminuarea cotei unice la 10-12%, putem discuta despre acest lucru. Atat timp cat nu compensam veniturile, este doar o presiune politica”, a declarat Andreea Paul Vass, citat de Mediafax.
Cota de impozitare actuala, de 16%, a fost introdusa la 1 ianuarie 2005 de Cabinetul Tariceanu.
Ulterior, Andreea Paul Vass a venit cu precizari mentionand ca se referea la proiectul legislativ initiat de senatorul Iulian Urban, semnat de catre alti 23 de colegi de partid, care a trecut pe data de 5 octombrie 2010 prin comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital.
Ea a adaugat ca acest proiect de lege prevede reducerea de la 16% la 10% a cotei de impozitare a veniturilor si ca Guvernul i-a dat aviz negativ.
„Am spus in repetate randuri ca Strategia fiscal-bugetara pentru 2011-2013 este construita pornind de la mentinerea cotei unice de 16%”, a spus consilierul premierului.
Stimulentele vor fi in cota procentuala, in functie de depasirea planului de incasari
Andreea Paul Vass a mai spus joi ca stimulentele pentru angajatii din Ministerul Finantelor vor fi acordate in cota procentuala, in functie de nivelul depasirii planului de incasari la buget.
Ea a spus ca Legea salarizarii unitare propune egalizarea salariilor interinstitutionale pentru aceeasi functie.
„Orice stimulent nu se va mai acorda uniform angajatilor, ci pe criterii de performanta. Nu vor mai exista stimulente care ajung la un salariu sau de trei ori nivelul salariului, ci se vor acorda angajatilor cu o activitati legate de reducerea evaziunii fiscale sau accesarea fondurilor europene”, a spus Andreea Paul Vass.
Ea a mai spus ca pentru majorarea salariilor sunt necesare fie cresterea fiscalitatii, fie o eficienta mai buna a activitatii functuinarilor publici.
Premierul Emil Boc a declarat miercuri ca stimulentele salariale pot fi platite la Ministerul Finantelor doar angajatilor care contribuie la combaterea evaziunii fiscale, insa rezultatele inregistrate pana in prezent la nivelul institutiei nu sunt pe masura solicitarilor si a planului de incasari stabilit.
„Cei care sunt performanti si depasesc planul au dreptul conform legii la stimulente proportional cu nivelul cu care au depasit. Maniera aceasta nediferentiata, la toata lumea, nu mai poate continua. Cand evaziunea fiscala va fi diminuata, da stimulente”, a spus Boc.
Mii de angajati ai Ministerului Finantelor si administratiilor financiare judetene protesteaza pentru a doua zi consecutiv pentru ca nu au mai primit de doua luni stimulentele financiare.