„Astazi Guvernul isi declara crezul politic asupra proiectului de ocupare a fortei de munca. Fara o politica activa a ocuparii pietei muncii atat pe partea de cerere, cat si a ofertei nu putem vorbi de dezvoltarea economica a Romaniei pe termen scurt. Din acest punct de vedere, avem trei obiective. Primul este flexibilizarea Codului Muncii, chiar cu riscul demiterii actualului Guvern”, a spus Andreea Paul Vass, citata de Mediafax.
Ea a precizat ca alt obiectiv este aplicarea reformei in sistemul educatiei pentru a-l trasforma intr-un proces care sa cultive si sa acumuleze competente sau abilitati si nu repetitia mimetica a unor informatii livrate artificial si care se dovedesc total inutile pe piata reala a fortei de munca.
Referindu-se la strategia pentru IMM-uri, Vass a spus ca se urmareste cresterea competitivitatii firmelor firmelor si a capacitatii acestora de a crea locuri de munca.
„Avem de evitat capcana superficialitatii criticilor care s-au axat pana acum pe o politica de ocupare concentrandu-se pe asigurarea unui venit in timpul somajului si a pensiei, adica pe politici pasive. Noi ne concentram pe politici active, in favoarea antreprenoriatului. Credem ca aceste doua obiective – antreprenoriatul si munca – sunt cele mai eficiente forme de protectie sociala. In schimb, pentru persoanele din categoriile sociale vulnerabile vom aseza sistemul de protectie social astfel incat sa se adapteze situatiei reale si sa nu mai permitem abuzurile”, a mai spus Vass.
Surse oficiale au declarat ca Guvernul a discutat, miercuri, in prima lectura, proiectul de modificare a Codului Munii si intentioneaza sa se reuneasca in urmatoarele zile in sedinta speciala pentru a aproba documentul. Modificarile legislative vor fi promovate prin angajarea raspunderii Guvernului in Parlament.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a lansat joi strategia guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM in 2009-2013, elaborata de consortiul KPMG si Finas Consulting. MECMA a refacut strategia, forma prezentata initial anul trecut fiind contestata de reprezentantii mediului de afaceri, care au cerut refacerea acestuia.
Forma finala cuprinde cinci obiective importante, respectiv imbunatatirea accesului la finantare, incurajarea spiritului antreprenorial si cresterea competitivitatii, imbunatatirea cadrului de reglementare in domeniul IMM-urilor si cooperatiei, dezvoltarea educatiei antreprenoriale si imbunatatirea participarii IMM-urilor pe piata interna si piee terte.
In urma implementarii strategiei se are in vedere cresterea numarului de IMM-uri cu 10%, a numarului de salariati din sistem cu 10%, avansul investitiilor cu 15% si al exportului cu 10%. De asemenea, productivitatea va creste cu 5%, iar cresterea contributiei firmelor mici si mijlocii la valoarea adaugata va fi de 5 puncte.
Finantarea proiectului, de 3,48 milioane lei, este asigurata de Uniunea Europeana prin Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013” (85%) si bugetul de stat (15%).
Reprezentantii KPMG au declarat ca pentru implementarea masurilor din strategie s-a luat in calcul un buget echivalent cu 0,4% din PIB, cat ar trebui sa fie alocat in fiecare an pentru sectorul IMM-urilor.
„Nu avem un buget, dar am luat in calcul bugetul de 0,4% din PIB pe care Guvernul trebuie sa-l aloce anual sectorului. Urmatorii pasi dupa finalizarea strategiei sunt aprobarea de catre Guvern a documentului, stabilirea unei unitati de implementare a strategiei la nivelul Ministerului Economiei, iar dintre masurile imediate care trebuie luate pentru a putea fi implementata strategia este diversificarea surselor de finantare pentru IMM-uri”, a declarat Florin Banateanu, lider de proiect, director KPMG Romania.