„Avem nevoie de concurenta si de competitivitate. Din nefericire cand vorbim de inflatia din Romania nimeni nu spune ca ea se bazeaza din pacate pe o concurenta foarte redusa, care nu pune presiune pe pret”, a spus Vass, citata de Mediafax.
„Asa se face ca in anumite zone, mai ales in cele legate de productia interna, la legume – unde la cartofi avem inflatie de 6% pe ianuarie 2011 fata de luna anterioara – cresterea preturilor se datoreaza aproape in exclusivitate practicilor de intermediere, pentru ca productia interna acopera in mare parte consumul. Sigur ca perioada iernii justifica cresterea preturilor, dar nu atat de mult”, aa daugat Vass.
Alt argument invocat de Vass este cererea de produse sau servicii bazata pe veniturile obtinute din munca la negru si din evaziune fiscala.
„Atata timp cat concurenta nu se adreseaza unui consumator care isi dramuieste cu foarte multa grija cheltuielile vom avea inflatie. De aceea batalia cu coruptia si evaziunea fiscala se asemana cu batalia cu o hidra. Nu se vorbeste despre ea, ci se face. Nu poti sa iesi sa spui vom controla, vom investiga. Controlezi si iesi in momentul in care se demasca matraselile”, a adaugat Vass.
Ea a spus ca nu crede ca este o surpriza ca prioritatea premierului pentru 2011 este batalia cu coruptia si evaziunea fiscala.
Inflatia anuala a coborat de la 7,96% in decembrie la 6,99% in ianuarie, depasind media asteptarilor analistilor, dupa ce rata lunara a crescut la 0,77% in principal din cauza majorarii preturilor la legume, fructe, combustibili, energie termica, carti, reviste si ziare, potrivit datelor INS. Preturile marfurilor alimentare au crescut in luna ianuarie fata de decembrie cu 1,14%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,83%, in timp ce tarifele serviciilor au scazut cu 0,1%.
Cele mai mari majorari de prețuri pe segmentul produselor alimentare s-au inregistrat in ianuarie la grupele „legume si conserve de legume” (5,6%), „fructe si conserve din fructe” (2,22%) si „ulei, slanina, grasimi” (1,33%). Pe componente, se observa scumpirea cartofilor in ianuarie cu peste 6% fata de decembrie, a fructelor proaspete cu 2,75% si a zaharului cu 2%.