„Valoarea bunurilor finantate dupa primele 9 luni este de 58 milioane euro, in scadere cu 55% fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a spus Peter Demmer (foto), directorul general al VB Leasing.
„Pana la sfarsitul lui 2009, VB Leasing si-a propus dublarea valorii inregistrate pe primul semestru, ceea ce inseamna 78 milioane euro”, a adaugat Demmer.
La sfarsitul lunii septembrie, compania avea in portofoliu 24.360 de contracte, din care 2.725 au fost semnate in acest an.
Dupa primele 9 luni, 89,24% din vanzarile companiei au provenit din finantarea de autoturisme si utilitare, 9% – camioane si utilaje de constructii, iar restul echipamente.
Piata de leasing va scadea cu peste 70% in acest an
„La jumatatea anului, piata de leasing era in scadere cu 75%. Este foarte probabil ca acest procent sa se mentina pana la sfarsitul lui 2009”, a spus Peter Demmer.
Acesta se astepta ca valoarea totala a pietei sa fie de 1,3 miliarde euro la sfarsitul acestui an, ceea ce semnifica o scadere dramatica fata de 2008, cand a fost de 4,9 miliarde euro.
„Scaderea este datorata in primul rand lipsei de incredere, insa odata ce increderea va reveni, situatia se va ameliora cu siguranta”, a precizat directorul VB Leasing, care estimeaza ca piata isi va reveni in urmatorii doi ani, treptat.
Numarul fraudelor este in crestere
„Numarul de fraude inregistrate conform criteriilor de grup indicate de compania mama din Austria s-a marit in 2009 comparativ cu 2008. Daca in tot anul 2008 s-au inregistrat 12 cazuri, in primele 9 luni ale lui 2009, acestea au fost 26”, a declarat Peter Demmer, directorul general al VB Leasing.
„Unele din aceste situatii au fost remediate prin recuperarea bunurilor. In mod normal masurile luate sunt plangerea penala impotriva reprezentantului legal al societatii si demersurile in instanta impotriva societatii pentru recuperarea prejudiciului”, a adaugat Demmer.
Potrivit acestuia, cele mai raspandite metode de frauda sunt acelea cand clientul are un comportament de plata bun la inceputul contractului, dupa care ratele de leasing si primele de asigurare nu mai sunt platite deloc, si situatiile in care clientul si dealerul se inteleg si se ajunge pana la falsificarea documentelor necesare pentru analiza bonitatii.
Peter Demmer considera ca fraudele se vor reduce odata cu inceperea raportarii companiilor de leasing la Centrala Riscurilor Bancare (CRB).
„Raportarea la CRB aduce beneficii companiilor de leasing cat si clientilor acestora. Societatile vor putea evalua cu o mai mare atentie potentialii clienti, avand ca reper comportamentul acestora la plata fata de alte institutii, evitand situatiile de frauda de pana acum”, a mentionat seful VB Leasing.
Acesta este de parere ca fraudele ce au existat pana acum, datorita lipsei de informatii privind comportamentul la plata al unor clienti sau alte credite pe care acestia le aveau la momentul incheierii contractului de leasing vor disparea aproape in totalitate.
„Este insa cert ca odata eliminate situatiile acestea, se vor incerca alte cai de a frauda societatile de leasing, urmand intr-un flux normal masurile de contracarare a acestora”, a spus Demmer.
Incepand cu 1 ianuarie 2009, regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) impune tuturor institutiilor financiare non-bancare raportarea clientilor in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB).
„Datorita accesului la informatiile din CRB, companiile de leasing, care au fost pana acum victimele a numeroase fraude sau incercari de fraudare, vor putea evalua cu o mai mare minutiozitate si atentie cererile de leasing ale potentialilor clienti. Comportamentul la plata al unui potential client, informatie accesibila din momentul inscrierii in CRB, va fi unul dintre factorii importanti de decizie in aprobarea cererilor de finantare”, a subliniat Peter Demmer.
El a spus ca VB Leasing va finaliza la inceputul anului ce urmeaza implementarea unui nou software de leasing specializat, care va include si aplicatiile necesare pentru raportarea CRB.
VB Leasing Romania a afisat pentru anul trecut afaceri de 160 milioane euro, in scadere cu 22% fata de 2007, insa si-a sporit profitul net de 2,7 ori, la 6,8 milioane euro, pe fondul reducerii costurilor.