- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Veniturile brokerilor de asigurari, trase in jos de plafonarea comisioanelor RCA

19 Dec, 00:01 • adrian.mihaltianu
Brokerii de asigurari vor inregistra scaderi ale veniturilor in 2009 dupa ce Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a plafonat nivelul comisioanelor de intermediere a asigurarilor RCA la 15%, dar si datorita crizei financiare, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentanti din piata.
Veniturile brokerilor de asigurari, trase in jos de plafonarea comisioanelor RCA

CSA a anuntat la inceputul lui noiembrie ca a plafonat nivelul comisioanelor acordate de asiguratori intermediarilor de polite de raspundere civila auto (RCA) la 15% din valoarea primelor incasate, pentru ca asiguratorii sa aloce o suma mai mare primei de risc, pe fondul crizei intenationale.

Inainte, comisionul mediu era de aproximativ 30%, dar au existat si companii de asigurari care acordau intermediarilor comisioane de pana la 45%, conform jucatorilor din domeniu.

Nivelul comisioanelor era diferit de la un asigurator la altul si era negociat de fiecare intermediar in functie de volumul de business adus acelui asigurator.

„Consider ca brokerii vor inregistra o scadere a veniturilor (din comisioane – n.r.) de circa 5-10% in 2009, in urma deciziei CSA, la care se adauga scaderile datorate crizei financiare care afecteaza industria”, a declarat Constantin Nastase, directorul executiv al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

Acesta a adaugat ca in mod normal, un intermediar primea 20-25% din primele incasate din asigurarile RCA.

„Un prim efect al deciziei CSA va fi scaderea veniturilor brokerilor pe aceasta forma de asigurare (RCA – n.r.), cel putin cu 10%”, a declarat Laura Chesa, directorul general al VBL Broker de Asigurare.

Aceasta a adaugat ca un alt efect va fi acela de intensificare a luptei pentru gasirea de noi clienti si a unor noi canale de vanzare.

„Este clar ca o astfel de decizie poate afecta veniturile brokerilor”, a subliniat Kurt Leitner, CEO al Porsche Finance Group.

De aceeasi parere este si Cristian Fugaciu, directorul general al Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare, care a mentionat ca in momentul de fata sunt inregistrati in Romania circa 400 de brokeri, iar dintre acestia foarte multi vand preponderent RCA.

„Efectul direct si usor de sesizat al acestei hotarari va fi scaderea veniturilor societatilor de intermediere din Romania”, a spus Fugaciu. El a adaugat ca din cauza conditiilor de piata este foarte putin probabil ca pretul platit de asigurati sa scada.

Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) si managing partener al EOS Risq, considera ca efectele acestei decizii au reusit sa bulverseze piata avand in vedere data de intrare in vigoare, adica odata cu publicarea deciziei.

„Exista zeci de mii de contracte intre agentii brokerilor care ar trebui modificate si care au creeat prejudicii materiale brokerilor”, a adaugat Andriescu.

Dan Constantinescu, reprezentantul UniCredit Broker, considera ca decizia CSA este un pas inapoi, o regularizare excesiva care nu este necesara, fiind nesustinuta de argumentele practice.

Acesta a mai spus ca eforturile facute in ultimii ani de a clarifica acest sector al asigurarilor sunt practic anulate.

Conform UNSICAR, valoarea veniturilor din comisioane ale brokerilor de asigurari a fost, in primele sase luni ale acestui an, de 92 milioane de euro, aproape de nivelul intregului an 2007, cand acestea au totalizat 105 milioane de euro.

In ce fel vor fi afectati asiguratii

„Deocamdata nu este clar impactul acestei decizii asupra consumatorului final (asiguratul – n.r.). Cu siguranta, tarifele RCA nu vor scadea”, a declarat Kurt Leitner de la Porsche Broker.

Acesta spera ca intr-o zi „sa ajungem la stadiul de normalitate si un client sa poata apela la polita RCA la fel de bine ca si la una Casco si sa primeasca despagubirea cuvenita intr-un termen cat mai scurt”.

Directorul Marsh estimeaza ca in urma hotararii CSA, este foarte putin probabil ca pretul politelor RCA sa scada, asiguratul neavand un beneficiu.

„Preturile vor ramane aceleasi, iar serviciile oferite de asiguratori nu se vor schimba in urma acestei modificari”, a subliniat Cristian Fugaciu.

Nivelul comisionului ar trebui sa ramana la „intelegerea partilor”

„Nu trebuie sa uitam faptul ca ne desfasuram activitatea intr-o piata libera, iar nivelul comisionului platit de catre un agent economic altuia ar trebui sa ramana la „intelegerea partilor” si nu sa fie stabilit de un organism de supraveghere”, a spus Kurt Leitner.

Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR, a mentionat ca problema nu este cifra procentului, ci implicarea CSA intr-o relatie contractuala dintre societatile de brokeraj si cele de asigurari.

De asemenea, Dan Constantinescu spune ca nu valoarea comisionului in sine este problema, ci ideea de competitie libera pe piata.

Laura Chesa de la VBL Broker considera ca decizia CSA reprezinta o interventie intr-o piata libera in care tarifele sunt stabilite de catre fiecare asigurator.

„Acest lucru nu da posibilitatea practicarii unor comisioane diferentiate de la o companie la alta sau de la un tip de intermediar la altul”, a subliniat Laura Chesa.

CSA a motivat aceasta plafonare a comisionului ca fiind determinata in primul rand de limitarea pierderilor pe aceasta clasa de asigurari.

„Credem ca argumentele folosite pentru a sustine aceasta masura nu sunt cele mai solide. Nu credem ca piata romaneasca de brokeraj sau cea de asigurari din Romania va castiga ceva de pe urma acestei masuri”, a declarat oficialul Marsh Broker.

Reprezentantul VBL Broker mentioneaza ca aceasta decizie pune semnul de egalitate intre brokerii de asigurare si agentii de asigurare, desi volumele de intermediere ale acestora nu pot fi comparate sub nicio forma.

Chesa a subliniat si graba cu care s-a modificat si s-a aplicat aceasta noua norma a CSA, toate contractele de intermediere in derulare fiind automat modificate fara nicio alta posibilitate.

Constantin Nastase a amintit faptul ca UNSICAR a contestat in instanta hotararea CSA pentru a o anula, asteptand ca acest lucru sa se solutioneze peste aproximativ o luna.

„CSA nu s-a consultat cu brokerii inainte de a plafona comisionul”

Potrivit lui Bogdan Andriescu, arbitrul asigurarilor nu s-a consultat cu organizatia care reprezinta interesele brokerilor (UNSICAR) inainte a a lua decizia plafonarii comisionului.

„Fiind o decizie care afecteaza foarte mult companiile de brokeraj, consideram ca o discutie cu toate partile implicate ar fi fost benefica pentru toata lumea”, a spus Kurt Leitner de la Porsche Finance Group.

De aceeasi parere este si reprezentantul Marsh, care a subliniat ca ar fi fost de dorit consultarea CSA cu toate asociatiile profesionale din piata.

In urma diminuarii veniturilor din comisioanele RCA, intermediarii de asigurari vor fi nevoiti sa caute alte metode de castig.

„Cu siguranta brokerii vor fi nevoiti sa caute alte surse de venituri care sa le inlocuiasca pe cele pierdute, fie prin extinderea portofoliului, fie prin dezvoltarea celui existent”, a declarat oficialul UniCredit Broker.

Kurt Leitner a mentionat ca ramane de vazut ce resurse vor identifica si utiliza brokerii pentru a castiga veniturile pierdute prin diminuarea comisionului.

„Diminuarea veniturilor din intermedierea politelor RCA vom incerca sa o acoperim prin atragerea de clienti noi, prin marirea numarului de polite intermediate pe alte forme de asigurari care ne asigura un nivel de comision mai mare”, a spus Laura Chesa.

Cristian Fugaciu de la Marsh a precizat ca brokeri pot acoperi golul produs de aceasta reglementare prin diversificarea portofoliului de produse si prin cresterea rolului lor consultativ in relatia cu clientul.

„In masura in care serviciile lor sunt apreciate de clienti, acestia pot plati prin onorariu serviciile oferite, inclusiv serviciile de consultanta. Multi dintre clientii Marsh Romania platesc onorariu pentru consultanta, fie pentru diversele servicii pe care le oferim”, a adaugat Fugaciu.

In primele 6 luni ale acestui an, cei peste 400 de brokeri au realizat un volum al primelor intermediate de 400 milioane de euro, adica 32% din piata asigurarilor, in timp ce la sfarsitul anului trecut aceasta pondere era de 29%.

Reprezentantii din domeniu estimau pentru acest an o crestere de pana la 40% a pietei de brokeraj in asigurari, pana la 900 milioane de euro, dupa ce in anul precedent a fost de 640 milioane de euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei