- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vești neașteptate pentru românii cu datorii. Ratele la bănci încep să scadă!

18 Oct, 19:24 • Bugiu ⁠Ana Maria
După ani de creșteri semnificative, ratele creditelor românilor încep să scadă, însă ajustările sunt minime în comparație cu majorările anterioare. În timp ce Euribor, indicele care influențează creditele în euro, ar putea înregistra o scădere datorită deciziilor Băncii Centrale Europene, ratele creditelor în lei se așteaptă să scadă ușor de la 1 ianuarie.
Vești neașteptate pentru românii cu datorii. Ratele la bănci încep să scadă!

După ce ratele creditelor românilor au aproape dublat în ultimii ani, acestea încep acum să scadă, dar într-un ritm lent comparativ cu creșterile anterioare, potrivit Antena 3 CNN.

Indicele Euribor, esențial pentru creditele în euro, ar putea să scadă în urma deciziei Băncii Centrale de a reduce dobânzile, iar ratele pentru creditele cu dobândă variabilă în lei ar putea, de asemenea, să scadă ușor de la 1 ianuarie, deși ajustările vor fi minime, cu doar câteva zeci de lei.

Te-ar mai putea interesa și: Buget record strâns de primării datorită parcărilor publice. Bucureștiul aduce aproximativ 40% din veniturile totale înregistrate în țară

foto: rate

Vești neașteptate pentru românii cu datorii. Ratele la bănci încep să scadă!

Christine Lagarde, Președintele Băncii Centrale Europene, a declarat că instituția va menține o rată de politică monetară restrictivă cât timp va fi necesar. Aceasta sugerează o abordare precaută în gestionarea economiei, având în vedere contextul actual.

„ Vom menţine rata de politică monetară suficient de restrictivă atât timp cât este necesar”, a spus Christine Lagarde, Președinte Banca Centrala Europeană.

Decizia Băncii Centrale Europene de a reduce dobânzile se va reflecta lunar în ratele românilor. Dacă indicele Euribor, utilizat la calcularea creditelor în euro, scade cu 0,25%, rata pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani ar putea scădea cu aproximativ 9 euro, echivalentul a 45 de lei.

Această scădere este minoră în contextul în care, în ultimii doi ani și jumătate, rata a crescut cu peste 600 de lei. Românii cu credite în lei au experimentat creșteri similare; pentru un credit de 250.000 de lei, rata a crescut recent, dar se estimează că, din ianuarie, IRCC va scădea, iar rata ar putea ajunge la 2042 de lei, cu aproximativ 50 de lei mai puțin decât în prezent, după o creștere de peste 800 de lei în ultimii trei ani.

„Nu vor scădea la fel de repede cum au crescut. Atât pentru euro, cât și pentru lei, dobânzile în ultimii 2 ani au crescut cam cu cinci puncte procentuale”, a spus Irina Chiţu, director comparator bancar.

În prezent, indicele european este mai mic decât indicii care afectează ratele în lei. Analiștii recomandă românilor să opteze pentru împrumuturi în moneda națională, având în vedere riscurile asociate cu fluctuațiile valutare.

„O creditare în alte monede presupune pe lângă costurile creditului și un risc valutar.

Creşterea dobânzilor a început în anul 2021, iar pe parcursul anilor unele rate s-au dublat. Pentru a se proteja de riscul dobânzilor variabile, mulţi români au recurs la refinanţări cu dobândă fixă”, a spus Doru Iliescu, broker de credite.

Te-ar mai putea interesa și: România, la coada Europei. Rate scăzute ale joburilor vacante în industrie, construcții și servicii!