- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vești proaste pentru români. Ce dobândă oferă acum băncile pentru un depozit pe 12 luni

01 Feb, 09:08 • Adrian Popovici
Băncile dețin rezerve monetare semnificative și reduc abrupt ratele dobânzilor la depozitele cu scadență de 12 luni pentru populație, trecând de la 8% la 6%. Această decizie vine în contextul în care volumul depozitelor a înregistrat o creștere semnificativă în comparație cu volumul creditelor acordate. Ca rezultat, sistemul bancar se confruntă cu o supralichiditate, iar activitatea de creditare întâmpină dificultăți. În această situație, băncile nu mai sunt interesate să atragă economiile românilor și oferă dobânzi tot mai mici la depozite.
Vești proaste pentru români. Ce dobândă oferă acum băncile pentru un depozit pe 12 luni

Băncile dețin rezerve monetare semnificative și reduc abrupt ratele dobânzilor la depozitele cu scadență de 12 luni pentru populație, trecând de la 8% la 6%. Această decizie vine în contextul în care volumul depozitelor a înregistrat o creștere semnificativă în comparație cu volumul creditelor acordate. Ca rezultat, sistemul bancar se confruntă cu o supralichiditate, iar activitatea de creditare întâmpină dificultăți. În această situație, băncile nu mai sunt interesate să atragă economiile românilor și oferă dobânzi tot mai mici la depozite, după cum arată o analiză a Ziarului Financiar.

Pentru a explica surplusul de lichiditate pe care îl au băncile acum, analiza arată că, în 2023, stocul creditelor acordate firmelor a înregistrat o creștere modestă de doar 8,8 miliarde de lei față de anul 2022, ajungând la 112,3 miliarde de lei. În același timp, soldul depozitelor corporative a înregistrat un salt semnificativ de 24 miliarde de lei, atingând suma de 183,5 miliarde de lei în 2023. În ceea ce privește depozitele populației, acestea au înregistrat o creștere considerabilă de 40 miliarde de lei în 2023 în comparație cu 2022, ajungând la 218,3 miliarde de lei.

Bîncile oferă dobânzi tot mai mici la depozitele făcute de persoanele fizice. Credit foto: Pexels
Bîncile oferă dobânzi tot mai mici la depozitele făcute de persoanele fizice. Credit foto: Pexels

Te-ar putea interesa și: Băncile se tem că dobânzile ridicate și deprecierea cursului vor avea un impact negativ asupra creditelor populației și IMM-urilor

Băncile se așteaptă la o scădere a inflației în România

Ofertele de dobânzi pentru depozitele la termen destinate persoanelor fizice cu scadența de 12 luni, pe care le oferă zece dintre băncile de pe piața locală, au înregistrat o scădere, situându-se acum între 5% și 7%. Această ajustare vine în urma perioadei în care băncile propuneau dobânzi apropiate de 9%, în contextul unei inflații cu două cifre. Actuala reducere a dobânzilor la depozite sugerează că băncile anticipează o diminuare a inflației în perspectivele viitoare, iar ofertele lor se ajustează corespunzător în consecință.

În ceea ce privește ratele dobânzilor pe care le oferă băncile pentru depozitele la termen, în comparație cu luna ianuarie a anului precedent, acestea au cunoscut deja o scădere de aproximativ două puncte procentuale. De la niveluri maxime atinse de 9% sau chiar 10%, în special pentru perioade de scadență mai lungi de 12 luni, acestea au ajuns la aproximativ 6% în luna ianuarie 2024, reprezentând media. Anumite bănci din topul celor mai mari zece de pe piața locală oferă dobânzi chiar sub 6%, printre care se numără BRD, Banca Transilvania, ING Bank și BCR. În același timp, OTP Bank, CEC Bank și Alpha Bank propun rate de dobândă ușor mai ridicate, depășind 6% pentru o perioadă de 12 luni.

Conform analiștilor, ajustarea dobânzilor la depozite depinde de evoluția ratelor dobânzilor pe piața monetară, precum și de dobânda de politică monetară. Cu toate acestea, dobânda-cheie a rămas constantă la 7% în ultimul an, inclusiv în cea mai recentă ședință a BNR pe teme de politică monetară din ianuarie 2024.

„În general, trendul, şi local în ultimul an şi internaţional, este că dobânzile au atins maximele şi acum sunt pe scădere. Cât de repede vor scădea? Depinde de cât de rapid va fi procesul dezinflaţionist. Piaţa monetară depinde de băncile centrale, acesta este canalul de transmisie”, subliniază Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

Citește și: Băncile din România care oferă cele mai bune salarii. Ce instituție bancară se află pe primul loc

Urmărește Daily Business pe Google News