Valul de scumpiri va continua până în 2026, anunță BNR într-un comunicat de presă. Reamintim că rata anuală a inflației a crescut anul acesta în luna octombrie la 4,67%, de la 4,62% cât era în septembri.
BNR anunță într-un comunicat de presă că prețurile vor crește semnificativ în primul semestru din 2025.
Totul va fi suportat de consumatorul final dacă statul nu replafonează prețurile. Deci, dacă avem o creștere de taxe, plus creșterea costului de energie și a costului de transport, avem un scenariu de creștere a prețurilor, deci implicit creșterea inflației”, a declarat Alex Gligor, consultant financiar Mr. Finance, citat de Ziare.
Potrivit specialiștilor din domeniul economic, prețurile la energie vor fi resimțite în general de categoriile defavorizate, care consumă până în 100 kw/h de curent electric. De asemenea, aceștia avertizează că odată cu eliminarea plafoanelor, e posibil ca toată lumea să plătească mai mult și pentru factura la gaze,
”În momentul de față, plătesc 0,68 lei pe kw și probabil vor plăti cu cel puțin 50% mai mult. Toate creșterile acestea de prețuri se vor vedea într-o scădere semnificativă a puterii de cumpărare.
Când factura crește cu 40-50%, trebuie să tai de undeva, iar asta va influența întreaga economie, pentru că economia românească depinde foarte mult de consumul populației, de ceea ce cumpărăm în viața de zi cu zi.
Pentru companii s-ar putea să fie o veste bună asta cu eliminarea plafoanelor pentru că prețul de 1 leu/kw pe care îl plătesc acum firmele din România este foarte mare raportat la ceea ce se întâmplă în regiune.
Aceeași situație este și la gaze, acolo unde, din păcate, cam toată lumea va plăti mai mult, pentru că menținerea plafoanelor de preț în momentul de față a generat ample efecte economice”, a explicat economistul Adrian Benta pentru sursa citată mai sus.
Economiștii avertizează că anul viitor, prețurile la polițele RCA vor crește cu cel puțin 30%,
”Polițele RCA cu siguranță se vor scumpi. În momentul de față, asistăm la o plafonare a acestora, care nu reflectă costurile din ce în ce mai mari pe care service-urile, companiile din domeniu le au în ceea ce privește asigurarea daunelor. Costurile de service au crescut cu cel puțin 30%, dacă nu chiar 40% față de anul trecut, au crescut salariile, inclusiv în zona asigurărilor, posturilor cu transporturile, logistica, astfel că mă aștept ca, începând de anul viitor, probabil din ianuarie-februarie, tarifele RCA să crească cu cel puțin 30%, în condițiile în care, în momentul de față, noi plătim un tarif plafonat care nu reflectă realitatea economică”, a mai spus economistul.