Cel mai pesimist dintre analistii intervievati de Mediafax este economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, care a calculat pentru octombrie o inflatia lunara de 0,7% si o rata anuala de 8,1%.
„Influenta negativa principala provine de la preturile alimentelor, unde au fost inregistrate cresteri la mai multe subgrupe, cele mai mari fiind la paine, legume, fructe si ulei. Apoi, pe partea marfurilor nealimentare probabil vom vedea un avans la energia termica, iar la servicii estimam un impact negativ din partea deprecierii leului si al ajustarii tarifelor la metrou si CFR”, a spus Chidesciuc.
Si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza o inflatie lunara destul de ridicata, de 0,6%, care a dus la accelerarea ratei anuale la 7,9%.
El a explicat ca factorii negativi sunt legati de preturile la alimente atat pe plan local, in special la legume si fructe, cat si pe plan international, pe partea materiilor prime, respectiv in principal din preturile la grau.
Totodata, Dumitru a mentionat ca preturile de consum au fost influentate negativ si de costurile combustibililor, de deprecierea cursului si de un impact intarziat al majorarii TVA asupra tarifelor la energia termica.
La polul opus, economistul-sef la UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, considera ca inflatia s-a situat la 0,4% in octombrie, ceea ce inseamna o rata anuala de 7,7%.
„Cea mai ampla crestere a preturilor a avut loc pe componenta bunurilor alimentare, determinata in special de evolutia pe piata internationala. Estimam o crestere a preturilor pe acest segment similara celei din luna precedenta, de 0,8%”, a spus Pal.
Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank considera ca preturile serviciilor au fost afectate de deprecierea leului, dar nu semnificativ.
Totodata, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, estimeaza pentru octombrie o rata lunara a inflatiei de 0,3 – 0,5% si un indice anual cuprins intre 7,7 si 7,9%.
„Daca inflatia s-a mentinut in acest interval, evoluatia arata ca efectele de runda a doua din majorarea TVA nu se simt extrem de intens”, a spus Anghel.
Institutul National de Statistica va publica miercuri datele privind evolutia indicelui preturilor de consum in luna octombrie.
Rata anuala a inflatiei a urcat in septembrie la un nou maxim pentru ultimii doi ani, de 7,77%, depasind media estimarilor analistilor, de 7,6%.
BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru acest de la 7,8% la 8,2%, desi tinteste o rata anuala de 2,5 – 4,5% in luna decembrie 2010.
Banca centrala nu s-a incadrat in tinta de inflatie in ultimii trei ani si estimeaza ca rata anuala va depasi intervalul tintit si la finele acestui an, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24% incepand cu luna iulie.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.