In 2009, fondurile din Pilonul II si Pilonul III au obtinut un randament mediu de 17,7%, respectiv de 15,9%, valori peste cele consemnate in 2008, de 11,5%, respectiv 2,7%.
[img=1096][/img]
Activele nete administrate de cele 9 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la finalul anului 2010 la 4,3 miliarde de lei (1 miliard de euro). In acelasi timp, numarul total al participantilor la Pilonul II era de 5,19 milioane.
Totodata, activele nete administrate de cele 13 fonduri din Pilonul III reprezinta 326 de milioane de lei (76 milioane de euro), iar numarul total al clientilor a ajuns la 220.000.
De la infiintare si pana in prezent, fondurile de pensii de Pilon II (lansate in luna mai 2008) au inregistrat un randament mediu anualizat de 15,2%, in timp ce fondurile de Pilon III (lansare in luna mai 2007) au obtinut un randament mediu anualizat de 8,9%.
Toate aceste date sunt rezultate ale calculelor APAPR pe baza datelor publicate de administratorii fondurilor de pensii private si de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Pentru comparatie, nivelul estimat al inflatiei pentru anul 2010 este de aproximativ 8%, in timp ce dobanzile medii bancare cu care au fost remunerate depozitele in lei ale populatiei in cursul anului trecut au fost de aproximativ 7,7%, se arata in comunicatul APAPR.
De asemenea, titlurile de stat vandute pe piata primara au oferit un randament mediu usor peste 7%, in timp ce actiunile cotate la Bursa de Valori de la Bucuresti au oferit investitorilor o performanta de 14,6% (pentru indicele general BET-C), respectiv 12,3% (pentru indicele BET al celor mai lichide actiuni). In cursul anului 2010, SIF-urile (masurate de indicele BET-FI) au furnizat investitorilor un randament negativ de -8%.
„Performantele investitionale ale fondurilor de pensii private marcheaza finalul inca unui an de succes pentru aceasta industrie, in pofida conditiilor mai mult decat dificile din economie si de pe pietele financiare locale si internationale. In cursul anului 2010, fondurile de pensii private au castigat la capitolul stabilitate si profitabilitate”, a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR.