- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vezi ce sfaturi anti-criza ne da bancherul roman care a parasit Wall-Street si ajuta bolnavii de scleroza multipla

14 Sep, 14:08 • gecad.net
De aproape doua saptamani, Andrei Floroiu, un roman de 38 de ani, plecat de 15 ani in SUA, a inceput o campanie de strangere de fonduri pentru ajutarea bolnavilor de scleroza multipla. In cadrul campaniei, care va doua luni, el si-a propus sa zboare 47.000 de kilometri (ceva mai mult decat inconjurul pamantului) la bordul unui avion Cessna 340 pe care il piloteaza impreuna cu un amic, Keith.
Vezi ce sfaturi anti-criza ne da bancherul roman care a parasit Wall-Street si ajuta bolnavii de scleroza multipla

In spate a lasat o cariera de bancher de investitii la Morgan Stanley si JP Morgan, precum si la gigantul in consultanta manageriala McKinsey, iar inainte de a isi incepe cariera in banking a fost inginer de software pentru IBM, unde a pus in practica ce invatase la Facultatea de Electronica din Bucuresti.
[img=867]Andrei Flororiu impreuna cu amicul sau Keith[/img]
La bordul avionului strabate cateva tari unde incearca sa stranga bani pentru bolnavi de la companii cu care a relationat cand era bancher de investitii sau de la firme alese aleator. Sumele vor merge spre 30 de organizatii care se ocupa de scleroza multipla, peste tot in lume.
[img=868]Inainte de plecare in cursa[/img]
„Cei mai multi bani vin insa de la oamenii obisnuiti, ca in orica campanie de caritate”, spune Andrei Floroiu. El organizeaza zboruri pentru bolnavi si alatura de fiecare data grupului si un jurnalist, care duce mai departe cauza pentru care lupta cei doi.

„Deplasarile depind de ce organizeaza societatile locale de scleroza multipla. Noi le spunem care sunt posbilitatile noastre si daca ele sunt creative, atunci pot iesi evenimente frumoase. In Norvegia am zburat intre fiorduri, ceea ce a fost fantastic”, spune fostul bancher de investitii.

In primele 10 zile, Andrei Floroiu a zburat 7.200 de km impreuna cu 60 de persoane „oameni cu scleroza multipla si jurnalisti”.
[img=869]Vedere din avion[/img]
Pe 17 septembrie va ajunge in Romania, tara pe care o iubeste si in care incearca sa se intoarca definitiv de multi ani. In perioada cat a stat in SUA n-a fost aproape niciun an in care sa nu o viziteze.

Despre Romania

Andrei Floroiu spune ca Romania a evoluat enorm din decembrie 1989 incoace, desi multi romani din strainatate nu vor sa ii recunoasca progresele: „Un lucru dezamagitor este atitudinea celor care au plecat de aici fata de tara. Cunosc romani care imi vorbesc in engleza, eu le raspund in romana si ei continua sa imi vorbeasca in romana. Este pacat ca romanii din diaspora au aceasta atitudine, pentru ca vezi oameni din tari infinit mai amarate decat noi, care in strainatate isi pastreaza traditiile culturale si sunt mandri. Impresia unora ca are cineva ceva cu noi este complet stupida”.

In cei 15 ani de cand este in SUA, a incercat sa aduca majoritatea companiilor pentru care a lucrat in Romania, in randul lor aflandu-se diviziile de investitii ale gigantilor bancari Morgan Staley si JP Morgan, unde a facut un internship in perioada cand participa la cursurile unuia din cele mai celebre scoli de afaceri din lume, Wharton. De asemenea, a incercat sa aduca firma McKinsey in Romania.

Ceea ce voiau americanii nu si-a gasit insa corespondent in piata locala, care inca nu era foarte pregatita.

„Investment bankingul din Romania nu are nicio legatura cu ce se intampla in America. In finante continua sa fie o distanta enorma intre New York si Londra si Londra si restul lumii. In 1999-2.000, majoritatea tranzactiilor din Europa erau facute de catre avocati, nu de investment bankeri”, spune fostul bancher de investitii.

Nu diferenta mare de dezvoltare dintre piata americana si cea romaneasca i-a oprit insa pe americani sa isi deschida reprezentante la noi, ci mai degraba mentalitatea managerilor romani, dar si faptul ca strainii nu erau foarte pregatiti sa se extinda pe piata romaneasca.

Romania are o nevoie acuta de talent in management. Daca vorbesti cu investitorii straini in Romania afli ca problema nu sunt asset-urile pe care ar vrea sa le cumpere ci cine le conduce”, afirma Floroiu.

„Oamenii cu mai multa experienta au probleme cu mentalitatea. Exista oameni isteti, cu foarte multa experienta si cu mare succes in Romania. Este o doza de lipsa de profesionalism, combinata cu lipsa de seriozitate. Cred ca oamenii de 35-40 de ani sunt prima generatie din Romania care dispune de echilibrul de care este nevoie: inteleg Romania, pentru ca sunt de aici, si pot fi si educati in mentalitatea americana”, mai spune Andrei Floroiu.

Acum exista deja un birou al McKinsey in Romania condus de Andrei Caramitru, baiatul actorului.

Cand lucra ca bancher de investitii, lui Floroiu i-au trecut prin mana, pentru analiza, companii romanesti precum Petrom si CEC, de care erau interesati investitori straini.

„CEC este un exemplu bun: ca sa il privatizezi, trebuie sa schimbi 70% din oameni. Guvernul dorea sa obtina un pret anume, care este greu de justificat pentru cei care vor sa cumpere si din pacate asta inseamna ca CEC-ul o sa ramana din ce in ce mai in urma”.

In 2008 a decis isi ia un an de pauza din banking, urmand sa hotarasca apoi urmatorul pas in cariera.

Ca in fiecare an, a venit in Romania, si a fost uimit sa constate ca, desi criza incepuse, „si se oprise muzica, lumea inca dansa. Oamenii spuneau ‘noi nu avem nicio treaba’, repetau ce declarau guvernantii. Pentru mine a fost socant sa aud guvernul spunand in 2008 ca Romania nu are nicio treaba cu recesiunea si ca in 2009 sa nu faca practic nimic. A fost o greseala majora. Ne trezim sa luam masuri de austeritate acum, in conditiile in care altii le-au luat in urma cu doi ani de zile”.

In opinia sa, „Romania a crescut cel mai mult din Europa ani de zile, datorita investitiilor straine. Toata lumea pompa bani aici. Mi-aduc aminte ca incepusem sa ma simt sarac venind in Romania. Daca nu conduceai Porsche era ceva gresit cu tine, lumea statea cu sampania pe masa”.

In perioada de boom nimeni nu a investit, „iar banii au venit si au fost tocati pe frigidere si televizoare, ceea ce a produs, odata cu aparitia crizei, si o problema a creditelor. Este bine ca nu am avut problemele Ungariei si multa lume spune ca asta este datorita lui Isarescu, care a incercat sa mentina stabilitatea financiara prin curs”, mentioneaza Andrei Floroiu.

Multi investitori s-au pacalit insa, pentru ca s-au uitat doar la costul fortei de munca de la noi si n-au realizat ca productivitatea este si ea foarte mica, infrastructura este un dezastru, deci randamentul investitiei nu a fost cel pe care l-au sperat.

Romania isi va reveni din criza „prin forte proprii”, crede Floroiu, dar „ceea ce conteaza este cand se va produce revenirea. Esential ar fi ca lumea sa se planga mai putin si sa se apuce de munca. Toti se plang in Romania insa, cumva, magic, toata lumea supravietuieste”.

Din 17 septembrie, cand va veni in Romania, vrea sa faca un eveniment special si spera sa obtina o reactie buna la campania pe care o deruleaza, care sa stearga o parte din efectul povestilor negative cu romani. Un prim pas ar fi ca a obtinut deja un numar de SMS gratuit pentru donatii,

Date despre campania de caritate pot fi regasite pe blogul flyms.org.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Românii care stau la bloc și au animale de companie riscă amenzi uriașe. În ce condiții se dau sancțiunile
Românii care stau la bloc și au animale de companie riscă amenzi uriașe. În ce condiții se dau ...
Anunţul lui Mugur Isărescu privind inflaţia. Românii trebuie să se pregătească de un nou val de creşteri ale preţurilor
Anunţul lui Mugur Isărescu privind inflaţia. Românii trebuie să se pregătească de un nou val de ...
Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze
Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze
Vacanțe la jumătate de preț la Târgul de Turism 2024 al României. Cum arată topul ofertelor
Vacanțe la jumătate de preț la Târgul de Turism 2024 al României. Cum arată topul ofertelor
Școala de șoferi s-ar putea ieftini. Guvernul vine cu vești bune pentru cei care vor să dea de permis
Școala de șoferi s-ar putea ieftini. Guvernul vine cu vești bune pentru cei care vor să dea de permis
Doar 19.000 de persoane și firme din peste 100.000 care au solicitat ștergerea unor datorii au beneficiat de amnistia fiscală. Cât a încasat ANAF din datoriile vechi
Doar 19.000 de persoane și firme din peste 100.000 care au solicitat ștergerea unor datorii au beneficiat ...
Dacia Sandero, cea mai vândută mașină în Europa. Dacia Duster este pe locul 13
Dacia Sandero, cea mai vândută mașină în Europa. Dacia Duster este pe locul 13
Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţul carburanţilor, 21 noiembrie 2024
Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţul carburanţilor, 21 noiembrie 2024
Primul tren electric inaugurat după 20 de ani s-a stricat deja după prima cursă. Garnitura Alstom nu a mai plecat joi din Gara de Nord
Primul tren electric inaugurat după 20 de ani s-a stricat deja după prima cursă. Garnitura Alstom ...
Avertisment pentru toți posesorii de telefoane mobile! Funcția care te poate lăsa instant fără bani!
Avertisment pentru toți posesorii de telefoane mobile! Funcția care te poate lăsa instant fără bani!
Carnea de porc se va scumpi masiv! Prețuri mult mai mari față de Crăciunul trecut!
Carnea de porc se va scumpi masiv! Prețuri mult mai mari față de Crăciunul trecut!
ANPC în acțiune. Amenzi uriașe de peste 12 milioane de lei pentru comercianții de anvelope
ANPC în acțiune. Amenzi uriașe de peste 12 milioane de lei pentru comercianții de anvelope
Sorin Grindeanu, anunț: O nouă autostradă în România
Sorin Grindeanu, anunț: O nouă autostradă în România
Banii vin pe card! Cine trebuie să-și verifice conturile
Banii vin pe card! Cine trebuie să-și verifice conturile
Scandal uriaș în Grecia. Casă scoasă la vânzare pentru 300 de milioane de euro fără ca proprietarii să știe
Scandal uriaș în Grecia. Casă scoasă la vânzare pentru 300 de milioane de euro fără ca proprietarii ...