Ovidiu Vantu a fost prezent pentru audieri la Parchet, dupa ce procurorii i-au perchezitionat locuinta si au ridicat mai multe calculatoare.
De la Parchet, el a fost dus la sediul Politiei Capitalei, dupa ce procurorii au emis un mandat de retinere pentru 24 de ore.
[gallery:153]
De asemenea, autoritatile romane fac perchezitii si la Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Turcan si Alex Stoian, in cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, au declarat joi surse judiciare, citate de Mediafax.
Cetateanul moldovean Octavian Turcan este considerat ca fiind una dintre persoanele de incredere ale omului de afaceri, ce i-ar fi transferat bani in Indonezia lui Nicolae Popa.
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie informeaza ca joi au loc perchezitii in zece locatii, fiind audiate o serie de persoane in cazul Nicolae Popa, fostul director Gelsor, pentru care autoritatile romane au solicitat extradarea din Indonezia, unde a fost capturat.
Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in colaborare cu ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, continua cercetarile in cauza avand ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstantelor in care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a parasi Romania si a se stabili in strainatate, sustragandu-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani, informeaza PICCJ.
In urma comisiilor rogatorii efectuate in Indonezia si Cipru, au fost predate documente de catre autoritatile competente in conformitate cu procedura asistentei judiciare in materie penala si s-a procedat, totodata, la audierea lui Nicolae Popa.
In cursul zilei de joi, sunt in derulare perchezitii in zece locatii, iar o serie de persoane sunt audiate la sediul Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In efectuarea cercetarilor, procurorii si politistii sunt sprijiniti, conform competentelor legale, de catre lucratori ai Serviciului Roman de Informatii.
In decembrie 2009, Biroul de presa al Ministerului Public a comunicat ca, „in baza informatiilor primite cu privire la arestarea cetateanului roman Nicolae Popa, la data de 2 decembrie 2009, in Indonezia, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a constituit un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea infractorului cu privire la persoanele care au ajutat persoana condamnata sa se sustraga de la executarea pedepsei”.
Fosta sotie a lui Nicolae Popa, condamnat in Romania pentru prabusirea FNI, a fost audiata de procurorii Parchetului instantei supreme in dosarul in care se fac cercetari privind modul in care fostul director al grupului Gelsor a fugit din Romania, pentru a se sustrage executarii pedepsei.
Surse judiciare declarau ca fosta sotie a lui Nicolae Popa a fost audiata la Parchetul instantei supreme intr-un dosar in care anchetatorii cerceteaza felul in care fostul director de la Gelsor a plecat din Romania, precum si modul in care acesta a fost finantat in strainatate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.
Fosta sotie a lui Nicolae Popa, Anca Caciula, le-ar fi declarat procurorilor, luna trecuta, ca ea nu i-a remis fostului sot vreo suma care sa il ajute sa se intretina in strainatate, potrivit sursei citate.
Aceasta le-ar mai fi aratat procurorilor ca o singura data a primit de la fostul sot „o suma infima”, respectiv aproximativ 300 de euro.
In acest dosar a fost audiat, anul trecut, si fratele lui Nicolae Popa, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) in legatura cu fuga fostului director al Gelsor.
Virgil Popa, in prezenta unui avocat, a dat detalii procurorilor despre fuga fratelui sau, Nicolae Popa.
Sursele citate au mai precizat ca in acest dosar exista doi suspecti, banuiti ca au intermediat transmiterea unor sume de bani de la Sorin Ovidiu Vantu catre Nicolae Popa, dupa fuga acestuia din Romania
Ministrul indonezian al Justitiei, Patrialis Akbar, a autorizat, in februarie, extradarea in Romania a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura avand nevoie si de aprobarea presedintelui indonezian, anunta politia locala, citata de editia online a Jakarta Globe.
Potrivit generalului de politie Radja Erisman, seful Directiei pentru investigarea infractiunilor economice, ministrul Justitiei si
Drepturilor Omului, Patrialis Akbar, a aprobat cererea de extradare a lui Nicolae Popa in Romania. „Acum mai avem nevoie de aprobarea presedintelui Susilo Bambang Yudhoyono”, afirma generalul de politie.
Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, in 2 decembrie, de autoritatile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia ramanand definitiva in 2009.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitiva si irevocabila in dosarul prabusirii FNI a fost data in 4 iunie 2006, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Instanta suprema a mentinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpatii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, si Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activitati de brokeraj si pe piata fondurilor de investitii, prin care se derulau si tranzactiile cu unitati de fond de la FNI.
Astfel, Ioana Maria Vlas a ramas cu pedeapsa de zece ani de detentie, pentru inselaciune si abuz in serviciu. In cazul lui Nicolae Popa, acesta a ramas cu decizia de condamnare la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune si delapidare, infractiunea de fals fiindu-i prescrisa.
Reactia lui CTP
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat la Realitatea TV ca ar trebui sa se astepte ca Sorin Ovidiu Vantu sa-si infiinteze un partid politic sau sa candideze la presedintie, dupa ce a vazut si alte personaje la Parchet precum Dan Diaconescu si Gigi Becali, care ulterior au fost eliberate.
„Justitia este probabil institutia cu cea mai mica credibilitate din Romania, si din pacate este o institutie foarte importanta”, a mai comentat CTP.