„FMI este cel care a accelerat criza. Se pare ca a fost o tentativa pentru a declansa o implicare cu fonduri intr-o intreaga regiune a lumii”, a afirmat Mojmir Hampl, intr-un interviu aparut in cotidianul austriac Der Standard.
„Inainte de criza, (FMI) nu avea practic niciun client; cu aceasta criza, si sub tutela lui Dominique Strauss-Kahn, Fondul si-a gasit un nou job si a facut rost de mai multi bani”, a spus viceguvernatorul ceh.
El a explicat ca FMI, ca si alte organizatii, a scos in evidenta date care exagerau expunerea bancilor din Europa Occidentala pe tarile din estul continentului, ascunzand faptul ca imprumuturile acordate de filialele locale ale acestor banci erau in mare masura acoperite de depozitele atrase de la clienti.
FMI a interpretat gresit datele din regiune in scopul asigurarii unui obiectiv de indeplinit si cresterii importantei sale, afirma oficialul ceh.
In sustinerea declaratiilor sale, viceguvernatorul ceh aminteste de faptul ca in mai 2009, FMI a recunoscut ca a supraevaluat nevoile de finantare externa ale unor tari din Europa de Est, intre care si Cehia, dand vina pe „erori de calcul”. Ulterior, Fondul a acceptat sa corecteze datele.
Eroarea fusese dezvaluita de analistii de la ING. FMI a incheiat acordul de finantare cu trei state din UE – Romania, Ungaria si Letonia -, carara le-a impus conditii stricte, legate in special de deficitul bugetar si de restructurarea sectorului public, pentru a le acorda bani.