Discutiile au inceput in cursul diminetii, la Palatul Parlamentului, cu o ora inainte de audierea in comisiile parlamentare a ministrilor nominalizati in Cabinetul Ponta, conform [url= http://www.mediafax.ro/economic/victor-ponta-si-florin-georgescu-au-o-intalnire-cu-delegatia-fmi-ce-si-bm-9599849/]Mediafax[/url].
Negocierile care au avut loc cu FMI, la sfarsitul saptamanii, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/fmi-a-acceptat-cresterea-salariilor-bugetarilor-prima-transa-de-majorare-de-la-1-iunie-76268/]s-au incheiat cu succes[/url], dupa doua zile de discutii la BNR partea romana si delegatia institutiei internationale stabilind termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv.
„Discutiile cu organismele financiare internationale s-au incheiat cu succes si asta reprezinta o angajare ferma a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizand asigurarea stabilitatii economice si financiare a tarii, declara, sambata, Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finante.
FMI si Comisia Europeana au acceptat cresterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmand sa fie operata de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii retinuti incepand din aceeasi luna.
O misiune comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) au sosit in Romania pe 24 aprilie, pentru a cincea misiune de evaluare a acordului stand-by, si urmeaza sa plece pe 7 mai.
In luna martie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI incheiata in 2009 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro (3,09 miliarde DST).
Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.