„In cazul unei fluctuatii libere exista un grad de volatilitate care se poate calcula, ceea ce face evolutia cursului oarecum predictibila. La noi insa, nu se cunosc intentiile BNR si atunci nu se poate specula pe seama evolutiei cursului”, a completat acesta.
In ultimul timp, importatorii au fost expusi riscului valutar, in conditiile in care leul a scazut fata de euro. Evolutia s-a putut observa in portofoliul de clienti al firmei de brokeraj printr-o crestere a numarului de clienti care au apelat la hedging.
In ultimele trei luni, volumul contractelor comerciale pentru care X Trade Brokers face hedging s-a dublat, numarul firmelor pentru care firma furnizeaza in prezent acest serviciu fiind de 20, a declarat Victor Safta.
„E vorba de companii cu cifre de afaceri de peste 2 milioane de euro, cel mai mare client al nostru avand o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro”, a adaugat el.
Cei mai multi clienti care apeleaza la hedging provin din domeniile farma, electronice si mai nou, sectorul alimentar, a spus seful X Trade Brokers.
Victor Safta a mentionat ca, potrivit datelor pe care le are la dispozitie, companiile de comert exterior care apeleaza la hedging reprezinta putin peste 0% din totalul firmelor de pe acest segment. „In schimb, in Polonia, unde firme au o traditie in acest sens, ponderea urca pana la 50%”.
Lipsa de lichiditate cu care se confrunta companiile in prezent ar putea fi un impediment pentru cei care doresc sa apeleze la instrumente de protectie in fata fluctuatiei cursului. Spre exemplu, daca firma apleaza la un serviciu de hedging bancar, compania trebuie sa depuna la banca un colateral care reprezinta cel putin 10% din valoarea pe contractului pentru care clientul face hedging. „De regula, cuantumul ce trebuie depus de client este de circa 20-25%”, a completat Victor Safta.