„Cred ca ar trebui sa gasim solutii in alta parte, cred ca ar trebui sa limitam cheltuielile publice inutile, precum subventiile de tot genul care se dau absolut fara nici un fel de eficenta. Cred ca ar trebui analizata foarte atent aceasta zona a subventiilor. OK, le dam, dar sa vedem si care este efectul acordarii lor. Toate aceste ajutoare trebuie restructurate, Romania nu si le mai poate permite”, a afirmat Videanu.
El a adaugat ca Romania nu isi mai poate permite sa acorde subventii pentru a intretine pierderile unor companii sau nemunca.
„Va trebui sa analizam, inclusiv in minerit, care este eficienta subventiilor. Aceasta criza trebuie sa aduca Romania la momentul adevarului, este un moment in care nu ne mai putem permite sa utilizam anumite resurse absolut ineficient, asa cum s-a intamplat. Situatia de astazi este rezultatul a ceea ce s-a intamplat in 2007 si 2008. Niciodata un fenomen economic nu se rostogoleste mai de vreme de sase luni – un an. Daca dau subventii numai pentru a intretine pierderile si nemunca in sectorul minier, renunt la ele si am terminat socoteala, gasesc alte solutii. Este o responsabilitate comuna”, a adaugat Videanu.
Presedintele Traian Basescu a spus ieri, in cadrul declaratiei de presa pe care a facut-o dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ca 30% din suprafata cultivabila a tari nu este lucrata, dar proprietarii de astfel de terenuri agricole primesc anual o subventie de 130 de euro la hectar.
Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban declara in luna februarie ca mineritul nu va mai fi subventionat din 2011, iar solutiile pe care autoritatile le au, dupa discutiile cu Fondul Monetar Interntaional, sunt fie privatizarea companiilor minere, fie inchiderea acestora. Cele mai mari companii miniere din Romania sunt Compania Nationala a Huilei si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.