„Centrala este obiect de negociere cu BCR, BRD, Unicredit si inca o institutie financiara”, a spus Videanu.
El a anuntat totodata ca, saptamana viitoare, va fi inaugurat proiectul hidrocentralei Cosmesti-Movileni de pe riul Siret, judetul Vrancea.
„Se creeaza sub aspect logistic o oportunitate extraordinara pentru judetele Olt si Teleorman. Va fi culoarul cel mai facil din punct de vedere al accesibilitatii si costurilor de transport, care va face ca tot ce va fi in jurul Dunarii sa reprezinte o mare oportunitate. Preluarea acestei facilitati pe raul Olt – precizez ca toate hidrocentralele vor avea ecluze astfel incat sa fie navigabil – pe langa irigatii, va avea si un potential de productie alimentara, avand in vedere potentialul agricol al celor doua judete”, a spus Videanu.
Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a declarat ca lucrarile de constructie a hidrocentralei de la Islaz vor incepe in 2010 si urmeaza sa fie incheiate intr-un interval de 4 ani. Valoarea totala a investitiei, care va fi acoperita de catre Hidroelectrica in principal prin credite comerciale, este estimata la aproximativ 300 milioane euro.
David a aratat ca fondurile aferente proiectului vor fi asigurate prin credite comerciale contractate de companie, eventual si cu sprijinul constructorilor care vor derula lucrarea.
Proiectul hidrocentralei de la Islaz a fost initiat in 2003, cand a fost inaugurat amplasamentul, dar amanat timp de 6 ani, motivul invocat pe parcursul timpului de catre autoritatile locale fiind exproprierile si numarul mare de autorizatii necesare.
Hidrocentrala de la Islaz, aflata in proprietatea Hidroelectrica, este primul proiect de tip „greenfield” in domeniul amenajarilor hidroenergetice demarat in Romania dupa 1989.
Centrala va intregi sistemul de hidrocentrale dintre Slatina si Dunare si va avea o putere instalata totala de 28,8 MW, urmand sa genereze o cantitate de energie electrica de circa 100 GWh/an. La aceasta se va adauga o productie de aproape 350 GWh/an, realizata prin pomparea apei din Dunare.