„Subventii reduse, plantatii inchise si probleme la exporturi – asta va aduce reforma vinului anuntata la Bruxelles”, declara, pentru DailyBusiness, Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Vinurilor.
La incepul lunii iulie, Comisia Europeana a promulgat un proiect privind reforma de organizare a pietei comune din sectorul viticol. Proiectul, aflat in prezent in dezbatere publica, isi propune sa produca o scadere a productiei de vin la nivelul UE si totodata o crestere a calitatii vinului.
Principalele masuri prevazute de CE, si care ar urma sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor, vizeaza eliminarea zaharului din vin, in scopul imbunatatirii calitatii produsului, reducerea si chiar anularea subventiilor pentru productia de must si reducerea suprafetelor cultivate cu aproximativ 200.000 de hectare.
Masurile, in marea lor majoritate, ii nemultumesc pe producatorii romani de vinuri, care cred ca odata cu implementarea acestor reglementari, falimentul le va bate la usa.
„Avem multe sesizari la adresa Bruxelles-ului, pe care le-am inaintat Ministerului Agriculturii, pentru a le propune la CE”, a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Vinurilor.
„Subventiile acordate de UE pentru Romania sunt insuficiente, in conditiile in care suntem in plin proces de retehnologizare. In plus, reducerea suprafetelor viticole va afecta puternic productia. Iar masura eliminarii zaharului din vin ar putea aduce declasificarea multor vinuri”, a mai spus Gheorghe.
Comisia Europeana sustine insa procesul de reforma, fara de care piata europeana a vinului ar intra intr-o criza profunda de supra-productie, afirma Emanuel Jaquim, reprezentantul Directiei Generale pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene.
„Aceasta reforma nu trebuie gandita in termeni de piata nationala, ci in termeni de piata europeana. Unul dintre cele mai mari pericole pentru viticultura europeana din ultima vreme l-a reprezentat cresterea exportului de vinuri din tarile producatoare din afara Uniunii Europene, precum Chile, Australia, Africa de Sud. De aceea, masurile luate trebuie cat mai urgent puse in practica”, a aratat Jaquim.
Cu sau fara adaos de zahar?
Printre cele mai importante masuri stabilite de UE se afla eliminarea zaharului din vin. Astfel, vinul nu ar mai fi diluat, iar calitatea produsului ar creste. In plus, s-ar reduce foarte mult productia, si asa excedentara, declara, recent, intr-un interviu, Emanuel Jaquim.
„Vinul trebuie sa fie produsul viei, un produs natural, fara alti compusi. Aceasta propunere va face obiectul negocierilor la care si Romania va participa”, a spus Jaquim.
Producatorii romani de vin sunt insa de alta parere. Ei considera ca eliminarea zaharului ar putea distruge aceasta piata.
„Zaharul se adauga in vin pentru a-l aduce la o anumita clasa. Si asta pentru ca exista ani in care strugurii nu sunt atat de dulci. La fel, exista zone viticole in care strugurii nu au cantitatea de zahar suficienta pentru a-l incadra intr-o anumita clasa de vinuri si de aceea e nevoie de adaosul de zahar”, explica Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Vinurilor.
Producatorii spun ca, daca ar fi eliminat zaharul din vin, productia ar scadea, calitatea ar avea de suferit, iar preturile ar creste.
„Procentul de zahar din vin este infim in Romania, in comparatie cu alte tari. La noi se fac vinuri de calitate, dar care, la fel ca peste tot in lume, au nevoie de un stimulent de buchet”, a mai spus Gheorghe.
„Nu se foloseste zahar pentru a falsifica vinul. In nici un caz. La noi, dimpotriva, procentul de zahar e mult mai mic decat in alte tari. In Chile, in Africa de Sud, spre exemplu, se folosesc cantitati mult mai mari, in plus se adauga coloranti, apa si alti compusi chimici. Nimeni nu vrea sa ofere clientului un produs fals”, a spus, pentru DailyBusiness, Luchi Georgescu, actionarul principal de la Vincon Vrancea.
Pozitia producatorilor de vinuri din Romania este sustinuta si la nivel oficial. „Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a subliniat importanta facilitarii integrarii Romaniei si Bulgariei in sectorul comunitar al vinului, accentuand importanta mentinerii unui buget separat pentru finantarea masurilor din cadrul sectorului viti-vinicol, mentinerea posibilitatii adaosului de zahar si pastrarea celor mai bune traditii in productia comunitara a vinului”, se precizeaza in comunicatul remis joi de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Germania, Austria, Ungaria, Franta si Spania sustin pozitia Romaniei, considerand ca vinurile pe care le produc sunt de calitate. Renuntarea la adaosul de zaharoza ar insemna mai mult timp necesar fermentarii si ar duce la cresterea pretului vinului produs in spatiul comunitar.
Germania considera chiar ca folosirea zaharului pentru prepararea vinurilor face parte din traditia viticola a tarii, la care nu poate renunta. „Prin adaosul de zahar, vinul nu isi pierde din valoare, ci, din contra, isi poate dezvolta mult mai bine adevaratul potential”, este de parere Horst Seehofer, ministrul german al Agriculturii.
Potrivit unor studiii neoficiale, in 18 din cele 27 de state ale Uniunii Europene, gustul vinului este influentat de adaosul de zahar din timpul procesului de fermentare.
Ovidiu Gheorghe: Subventii insuficiente de la UE
Producatorii romani sustin, totodata, ca subventiile anuntate de Uniunea Europeana pentru Romania sunt infime, in comparatie cu necesarul.
„Anul acesta ar urma sa primim 23 milioane de euro, in conditiile in care necesarul pentru refacerea viilor imbatranite, pentru reconversia proceselor tehnice, pentru modernizarea capacitatilor de productie, este de 35 milioane de euro”, spune Ovidiu Gheorghe.
„In aceste conditii, cum sa pretinzi o aliniere rapida a productiei la standardele UE? Comisia Europeana ne dezavantajeaza prin aplicarea unor criterii care ne defavorizeaza. Iar unul dintre ele este chiar ridicol. Se dau bani in functie de istoria subventiilor acordate de UE. Dar noi de abia am intrat in UE, pana acum nu am primit subventii”, mai declara directorul Patronatului Vinului.
„Vor sa ne falimenteze”
Unii producatori afirma ca oficialii europeni urmaresc sa distruga companiile romanesti de profil. „Este foarte clar. Vor sa ne falimenteze. Deja, odata cu integrarea in UE, au intrat pe piata foarte multe produse slabe calitativ, dar cu preturi ieftine. O sa devenim piata de desfacere pentru produsele altora”, considera Luchi Georgescu, actionarul de la Vincon.
Conform planului european de reforma a vinului, UE va aloca Romaniei anual subventii intr-un procent de 4% (circa 40 mil.euro pana in 2014).
Totalul subventiilor la nivel european depaseste 1,3 mld euro, mai mult de doua treimi din aceasta suma mergand catre Spania, Franta si Italia, principalii producatori de vinuri din Europa.
In Romania, 15.000 de hectare de vie vor fi defrisate
Printre masurile cele mai contestate de producatorii de vin din toata Europa, inclusiv din Romania, se afla propunerea de defrisare a 200.000 de hectare de vii din toate tarile Uniunii Europene.
Romania va trebui sa defriseze o suprafata importanta, de peste 15.000 de hectare pana in 2014, mai cu seama ca multe din viile din Romania sunt hibride si nu respecta standardele UE.
„Este vorba de peste 5 % din teritoriul cultivat cu vita de vie al UE, sau a zecea parte din suprafata viticola a fiecarei tari”, a declarat Ovidiu Gheorghe. „Suntem in plin proces de negociere privind suprafata ce ar urma sa fie defrisata la noi. Incercam sa identificam suprafetele mai putin valoroase si sa oferim sprijinul nostru pentru cultivatorii care vor trebui sa renunte la aceste suprafete. Speram sa reusim sa convingem UE ca Romania sa defriseze numai 5 % din suprafata”, a mai spus Gheorghe.
UE, principalul producator mondial de vin
Uniunea Europeana este principalul producator de vinuri din lume, cu o suprafata cultivata de 3,6 mil. hectare, ce reprezinta 45% din suprafata mondiala. UE este, de asemenea, principalul consumator, principalul exportator si importator, cu piete de desfacere precum Rusia, Japonia, Elvetia, China, Coreea.
Conform datelor Comisiei Europene, daca ritmul de productie a vinului in tarile Uniunii Europene se va mentine la fel de ridicat, in 2012 va exista un excedent de vin de 13 miliarde de hectolitri.
„Reforma vinului este absolut necesara. Indiferent de opiniile statelor membre, va trebui sa gasim solutiile cele mai bune in asa fel incat, pana in 2013, sa reducem productia la un nivel optim si calitativ”, a declarat Emanuel Jaquim, reprezentantul Directiei Generale pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene.
Romania, cu o traditie de peste 2.500 de ani, ocupa locul 5 in Europa in ceea ce priveste suprafetele cultivate cu vita de vie.
Anul trecut, Romania a produs peste 850.000 de tone de struguri, din care aproape 780.000 tone struguri de vin si 70.000 tone struguri de masa. Productia de vin a fost de circa 6 milioane hectolitri, fata de numai 3 milioane hectolitri in 2005, sub 10% din aceasta cantitate fiind orientata catre pietele externe.
In ce priveste consumul, daca un francez bea 48 de litri de vin pe an, un roman consuma intre 21 si 26,7 litri vin pe locuitor pe an.