„Functionalitatea produsului s-a extins si include in prezent carduri pentru studenti, carduri de tranzit, carduri de acces pe stadion, carduri de retail co-branded”, a declarat Sandra Alzetta, head of innovation in cadrul Visa Europe.
„De asemenea, constatam o crestere a gradului de acceptare in domenii in care pana acum se folosea exclusiv numerarul, cum ar fi automatele de vanzare produse”, a mai spus Alzetta.
In Europa, plata in numerar se foloseste inca in 80% dintre tranzactii, iar peste 90% dintre acestea au o valoare mai mica de 15 euro. Aceste cifre indica faptul ca exista o zona importanta, cu potential, pentru platile de valoare redusa cu cardul, care nu este valorificata, se arata in comunicatul companiei.
Pentru tranzactiile cu o valoare sub 20 de euro, consumatorul poate finaliza tranzactia in mai putin de o secunda, prin simpla apropiere a cardului de un cititor de carduri, fara a fi nevoit sa semneze sau sa introduca un cod PIN. Pentru tranzactii de peste 20 de euro, consumatorul realizeaza o tranzactie obisnuita cu cardul.
„Comerciantii manifesta un interes tot mai mare fata de adoptarea acestei tehnologii, in special categoriile de comercianti la care valoarea platilor este mai scazuta, care pot observa imediat avantajele oferite de accelerarea tranzactiilor la punctele de vanzare”, au spus reprezentantii Visa.
Cardurile contactless se pot folosi oriunde in lume la fel ca orice card Visa.
In prezent, Visa Europe are in derulare programe contactless in Marea Britanie, Turcia, Polonia, Italia, Elvetia si Romania, precum si programe pilot in Spania, Franta si Germania.
In Europa, exista peste 360 milioane de carduri Visa de debit, credit si comerciale. La sfarsitul anului fiscal incheiat in iunie 2008, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la peste 1,3 trilioane de euro.