Astfel, au fost inregistrate peste 70.000 de tranzactii prin card pentru plata taxelor si impozitelor locale, in crestere cu 656% comparativ cu T1 2009.
Valorea media a unei taxe locale achitate prin card a fost de 279 lei, conform informatiilor raportate de catre bancile din Romania.
In luna martie s-au platit cele mai multe taxe si impozite locale prin card, atat din punct de vedere al numarului, 37.275 tranzactii, cat si valoric – s-au platit prin card impozite in valoare de 10,95 milioane lei, potrivit Visa.
In prezent, 100 de orase din intreaga tara accepta plata prin card a taxelor si impozitelor prin intermediul retelelor de POS-uri instalate la ghiseele administratiilor fiscale sau a Internetului.
Dintre cele 100 de primarii care au implementat plata prin card a taxelor, 22 sunt resedinte de judet si 5 primarii de sector din Capitala, ceea ce inseamna ca doar 58% din totalul de 46 de capitale de judet de la nivelul Romaniei pun la dispozitia cetatenilor posibilitatea de a plati prin card taxele si impozitele locale.
La nivelul intregii tari, doar 10 primarii au implementat plata online prin card a taxelor si impozitelor. Cetatenii din Arad, Baia Mare, Bucuresti Sector 2, Oradea, Timisoara, Campia Turzii, Carei, Dej, Lugoj si Sighetul Marmatiei isi pot achita taxele si impozitele locale, de acasa, din fata calculatorului, cu orice card.
Plata cu cardul prin internet este foarte utila si pentru cetatenii care locuiesc in afara orasului de resedinta pentru ca nu mai trebuie sa se deplaseze pentru a plati taxele datorate la bugetul local.
„Fata de anul 2009, am asistat la inceputul acestui an la o crestere extraordinara a volumului taxelor si impozitelor platite prin card. Achitarea impozitelor cu ajutorul cardului este avantajoasa atat pentru contribuabil, cat si pentru administratie. Cu cat mai multe primarii implementeaza plata prin card pentru taxele si darile locale, cu atat mai mult va creste si gradul incasarii la bugetele locale”, a declarat Catalin Cretu, general manager al Visa Europe pe Romania.
In Europa, sunt peste 390 milioane carduri Visa de debit, credit si business. La sfarsitul anului 2009, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la peste 1.400 miliarde de euro. 11,2% din cheltuielile din Europa au fost facute cu un card Visa.