„Am sprijinul necesar in PDL pentru a sustine acest proiect. L-am trecut deja de Comisia de Buget, in doua saptamani va trece de Senat, iar la 1 decembrie va ajunge in Camera”, spune Urban.
Senatorul este sigur ca pana la urma si Guvernul isi va schimba pozitia. „Chiar daca initial au dat aviz negativ legii, sunt sigur ca pana sa ajunga in Camera Deputatilor vor veni cu alta pozitie”, afirma senatorul PDL.
„Exista o dezbatere puternica in PDL legata de acest demers si toate semnalele pe care le am se indreapta spre un aviz favorabil”, a declarat Iulian Urban.
O confirmare ofera si deputatul PDL Nicolae Bud, membru in Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor. „Este cunoscut faptul ca in interiorul Guvernului se discuta de diminuarea impozitului pe venit. Nu va pot spune la ce nivel, insa cred ca 10% reprezinta o cota excelenta”, a declarat parlamentarul.
Pentru a intra in vigoare, initiativa legislativa depusa de senatorul Urban trebuie aprobata de cele doua camere si apoi promulgata de presedintele Traian Basescu. ”Legea asta este necesara ca aerul. Pe de o parte ca aduce o gura de oxigen in economie, iar pe de alta va permite parlamentarilor PDL sa isi mai spele imaginea in colegii. Nu vad niciun motiv pentru care sa nu fie adoptata”, a precizat Iulian Urban.
Daca nu reducem cota unica la 10%, pleaca investitorii
In expunerea de motive ce insoteste proiectul de lege aprobat marti de Comisia de Buget Finante din Senat se spune ca situatia economica a Romaniei necesita masuri urgente de stimulare economica.
„Fara sa ajutam mediul de afaceri, ne vom trezi ca ne pleaca toti investitorii”, afirma Urban. „Uitati-va in jurul nostru. Ungaria si Bulgaria au 10% cota de impozit. Deja sunt multe firme care au emigrat. A devenit o problema de securitate nationala sa reducem taxele. Iar aceasta lege functioneaza ca o vitamina”, a mai spus senatorul.
Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a salutat adoptarea initiativei legislative de catre comisia din Senat.
„Mai e mult pana sa o vedem realitate. Nu am incredere in politicieni, insa ar fi o dovada de inconstienta sa nu realizeze faptul ca nu mai suntem competitivi economic in regiune. Cum sa atragi investitorii, daca nu le oferi un climat de afaceri macar similar celor din jur?”, se intreaba Parvu.
Omul de afaceri spune insa ca pana sa vada legea adoptata, aceasta nu reprezinta decat propaganda electorala. „M-am cam saturat de astfel de initiative care sunt depuse ca sa fie apoi ingropate. Daca e benefica o reducere de taxe? Nici nu cred ca mai trebuie raspuns. Economia moare incet, dar sigur, iar guvernantii nu fac nimic concret”, a mai spus omul de afaceri.
Consultantul fiscal Alexander Milcev, tax partener Ernst & Young, spune ca o reducere de taxe va ajuta mediul de afaceri, dar va influenta in mod negativ bugetul de stat.
„Este o ecuatie cu 2 parti. O astfel de masura ar elibera o cantitate de bani care va fi folosita multi mai bine de intreprinzatori decat de stat, insa nu stiu ce va face statul ca sa isi acopere pierderea”, spune Milcev.
Expertul nu crede faptul ca o astfel de masura va determina reducerea evaziunii fiscale. „Cine nu a platit la 16%, nu o va face nici la 10%”, a declarat consultantul fiscal.
Guvernul a dat aviz negativ initiativei legislative. A estimat la 5,3 miliarde de lei pierderile din 2011. „Nu inteleg cum le-au calculat. E o cifra scoasa din burta”, spune initiatorul legii. „Oricum, chiar si asa, cei peste 1 miliard de euro vor ramane in economie, vor fi investiti, iar statul are de castigat de pe urma lor. Ce vor face firmele cu acesti bani ? Cu siguranta cei mai multi ii vor investi, mai cu seama ca, acum, sa iei credite de la banca e practic imposibil”, a mai spus Iulian Urban.
Consultantul economic Bogdan Baltazar spune ca, privind pe ansamblu, cota unica a generat o crestere a incasarilor bugetare. O reducere a acesteia ar putea avea acelasi impact.
„Nu cred insa ca reducerea cotei unice va fi de ajuns. Avem nevoie de un mix de politici fiscale care sa stimuleze antreprenoriatul. TVA-ul e mare, CAS-urile sunt foarte ridicate, sistemul de taxe locale nu incurajeaza investitia etc. Ce face Guvernul intre timp? Respinge orice initiativa fara a oferi alternative. Mai mult, in loc sa bata Codul Fiscal pe 2011 in cuie, se lanseaza in diverse speculatii din care mediul de afaceri nu mai intelege nimic. Cine stie in momentul de fata ce taxe si impozite vor fi platite in 2011 ? Nimeni”, a spus Baltazar.